Jugoslovenski Rotar

Pavel diže oči i dahne:

— Jesi li dobio gramofon?

— Nisam. A što je s Jazzom ?

— Jao i naopako! Same komplikacije! Tu je neki Napolitanac, onaj tamo — što sjedi kraj one djevojke, koja igra na klaviru — dao im je nekoliko dinara, ali zato moraju da mu igraju, što im on naređuje... Ali molim te, što se ovo svalilo na ovaj naš noćašnji »Ladies' night«?

— Kao da nas je pogledalo nečije prokleto oko! Nego slušaj: da pokušamo nagoditi se s onim Napulitaneem — hoću da kažem — da mu vratimo iznos, što ga je on njima dao?

— Ta mani, molim te, što bi braća na tolik trošak! A ne pitaš, dali bi Napulitanac pristao?

— Е, onda nam ne ostaje drugo, nego da i njega povedemo, — reče Dragiša energično.

— To je jedina solucija. Ajde da pokušamo!

Upravo u taj čas svršavala je glazba neki komad i — za čudo Napulitanac je ponudu prihvatio gotovo bez protimbe.

Malo zatim glazbari se s Napulitancem i sa svojim instrumentima. ukrcaše na kamion. Braća Dragiša i Pavel posjedoše jedan šoferu na desno, drugi na lijevo. Ulice su bile raskošno rasvjetljene, prolaznika mnogo.

Da ih ne bi ko prepoznao braća Dragiša i Pavel čitavo su vrijeme držali oči hermetično sklopljene...

Kad uđoše u dvoranu, razabraše da su se braća rotari i sestre rotarice u velike prorijedili. Ono nekoliko parova, Sto je još ostalo, zavrtjelo se iz učtivosti dva tri puta, i malo potrajalo i dvorana opustje sasvim. Otada svirale su samo violine, a praznom dvoranom savijala se sve u nekim voluptuoznim tangima nasmijana djevica sa svojim pomamnim Napulitancem... Du Pin.

FOND ZA DAKE

U Rotary Clubu San Antonio, Texas, osnovan je joS za vrijeme predsjednikovanja Dr. Phil Hilla god. 1921 jedan fond, iz kojeg dobivaju siromašni i manje imućni đaci zajam u svrhu da mogu nastaviti svoje nauke. Za osnutak tog fonda posebna zasluga ide A. McKenzie i H. Rogers.

Te godine izabran je posebni odbor, kome je bilo povjereno da prouči stvar i poduzme potrebne mjere u pogledu osnutka tog fonda. Odbor je podnio klubu svoj referat, koji je bio oduševljeno prihvaćen i stvoren je zaključak, u kojem se kaže, da klub pristupa osnutku fonda dobrovoljnim doprinosima, iz kojeg će vrijedni mladići i djevojke dobivati zajam za daljnje svoje nauke.

U smislu tog zaključka odmah je jedan član položio 500 Dol. a drugi su slijedili njegov primjer i u kratko vrijeme stvoren je fond od S.500 Dol. Par godina iza toga fond je narasao na 82.000 Dol., dok danas iznaša 48.000 Dol.

Odbor od sedam lica upravlja tim fondom, davajući siromašnim i vrijednim mladićima zajam a uz to pazi, da se fond ne umanji.

22