Jugoslovenski Rotar

PRN DANN GE co aoe wip iS un Ren Keven JJ KONFERENCIJE

A. SASTANAK I DOGOVOR IZVRSNOG ODBORA KONFERENCIJE I PRETSTAVNIKA OSTALIH ODBORA

U subotu, dne 2 maja 1936 u 8.30h prije podne u starodrevnom gradu Dubrovniku našli su se na sastanku i dogovoru izvršni odbor konferencije i pretstavnici ostalih odbora pod pretsjedanjem pastguvernera, našeg distrikta, Dr. Viljema Krejci-a.

Sam sastanak održan je u velikoj dvorani gradske vijećnice, gdje je sačuvan original reljefa Blaženopočivšeg Kralja Petra I. Oslobodioca, djelo našeg brata, profesora Ivana Meštrovića. Tu je pohranjen i pepeo blaženopočivšeg Frana Supila, pored njegove slike.

Sastanak otvara Dr. Viljem Krejči, te pozdravlja učesnike na ovom sastanku, a raduje se, što je i prisutan član evropskog savjetodavnog odbora, rotar Edo Marković. Svi klubovi 77 distrikta poslali su svoje delegate, koji su predali ispravno ispunjene i potpisane punomoći za izbor predloženika za distriktnog guvernera.

Dr. Viljem Krejči utvrđuje program ovog sastanka, te izjavljuje:

1. da je sastavio odbor, koji će odrediti, kojem klubu pripada, trofeja za najbolju frekvenciju u minuloj rotarskoj godini, a kojem klubu nagrada, za najveći broj učesnika prigodom IV distriktne konferencije. U taj odbor ulaze rotar Rudolf Knežević (R. C. Osijek), Ika Panić (R. C. Beograd), Makso Bosnić (R. C. Slav. Brod).

2. Predlaganja kandidata, za distriktnog guvernera.

Dr. Viljem Krejči izjavljuje, da su postavljena dva kandidata, i to rotar Dr. Slokar (R. C. Ljubljana) i rotar Dr. Belajčić (R. C. Novi Sad). Kako je Dr. Slokar svoju kandidaturu povukao, to imamo samo jednog kandidata za distriktnog guvernera u ličnosti Dr. Belajčića. Izbor ima da se izvrši sutra. Kako je samo jedan kandidat, neće biti potrebno, da se bira tajnim glasanjem, već će izbor moći uslijediti per acclamationem. Prisutni primaju sa odobravanjem tu obavijest do znanja.

3. Dogovor o mjestu naredne distriktne konferencije.

Postoji jedan predlog, da se naredna distriktna konferencija održi u Sarajevu, vodeći računa o mogućnosti, da bi veliki broj učesnika mogao stanovati u kupalištu Ilidža u neposrednoj blizini Sarajeva. Rotar Patrnogić (R. C. Skoplje) moli da se iduća distriktna konferencija održi u Skoplju, pošto 1937 godine slavi Vardarska Banovina 95-godišnjicu oslobođenja Južne Srbije, a tom prilikom održavaće se u Skoplju razne svečanosti u toj jubilarnoj godini.

Rotar Vranić (R. C. Sarajevo) miSljenja je, da bi bilo umjesno, da se konferencija održi u Skoplju, a rotar Gračanin (R. C. Novi Sad) izjavljuje, da akoprem je postojala velika želja, da naredna konferencija bude u Novom Sadu, ipak je mišljenja, da bi bilo poželjno, da se taj

16