Jugoslovenski Rotar

U tim prilikama, razvio se, do maksimuma, kod njegovih sinova smisao služenja zajednici, liubav prema miru i međunarodnoj saradnji; poštovala se je i čuvala sloboda duha i stvaranja; — čast, ugled i moral u zvanju bili su ideali svakog dubrovačkog građanina.

Iz ovih, samo nekoliko nabrojenih vrlina starih Dubrovčana, vidimo draga braćo i mili gosti, da su u toj našoj kulturnoj oazi, baš za vrijeme krvavih invazija i stradavanja, nikla i gajana ona načela, koja mi danas propovijedamo, a koje je Rotarstvo postavilo na vrh tablice svojih ideala.

Onaj lapidarni natpis nad ulazom u dvornicu Maloga Vijeća: »Obliti privatorum, publica curate!« slaže se sasvim sa našom rotarskom lozinkom: »Service above self« (Služenje iznad sebe).

Pa kad je tome tako, da je stari Dubrovnik gojio i propovjedao a u mnogočem uspješno provodio u praksi mnoga današnja naša Rotarska načela, zar nam onda, Rotarstvo pruža nešto novo? Zar se rotarski ciljevi ne dadu postići i bez Rotarstva?

Treba svakako priznati, da Rotarstvo doista ne pruža ništa novo, jer pod suncem nema ništa nova!, ali ima ideja, ima nastojanja, ima istina koje su vječne, koje nikad ne prestaju biti aktuelne.

Imade opet epoha, u kojima te ideje, ta nastojanja, te istine bivaju dijelom napuštene, dijelom zaboravljene, da ih brzo zatim, neka jaka ličnost ili novi pokret, iznova popularizuje.

I Rotarstvo, eto, iznosi baš stare istine na novi način i preko svojih služenja, klubu, zvanju, zajednici i međunarodnom služenju, popularizuje ideje koje su stare koliko i čovječji rod, ideje, koje su prelazile iz epohe u epohu, iz naroda u narod, iz jedne religije u drugu, da se na koncu iskristaliziraju u nauci Kristovoj.

Kao što činjenje dobra ne prestaje biti aktuelno, tako ni propagiranje dobra ne prestaje biti potrebito.

Ali prednosti Rotarstva, nisu samo u intenzivnosti rada na širenju ljubavi, snošljivosti i dobre volje, nego naročito u ekstenzivnosti toga rada: u njegovu plemenitom nastojanju, da cijeli svijet poveže vezama bratstva i ljubavi, po ugledu na one rijetke oaze kulture, mira i služenja, kao što je bio stari Dubrovnik.

Eto, ta široka baza, na kojoj se razvija Rotarski rad kroz Rotary International, daje našoj organizaciji onu veliku važnost, značenje i ugled, koje danas uživa u svijetu, te opravdava njezino postojanje.

Draga braćo, kad Vam je prvi put pao pogled na naš Dubrovnik, neosporno su Vas impresionirale veličanstvene dubrovačke tvrđave, njegove impozantne gradske zidine i njegov jedinstveni položaj.

I ako ste bili upućeni u historiju Dubrovnika, vjerojatno Vam je ipak u tom času fantazija dočarala mnoštvo teških i krvavih okršaja, koji su se zbili oko tih silnih zidina ?

Pa ipak, kako god to zvučilo paradoksalno, može se reći, da sa tih silnih zidina nije ispaljen ni jedan top — na neprijatelja!

Gradske utvrde imale su samo defenzivni karakter i trebale su da posluže u slučaju krajnje nužde. Dubrovnik je volio pacifistička riješenja od svih drugih načina izglađenja sporova, držeći se zlatnom pravila, da je mir ipak bolji i od dobivenog rata.

22