Jugoslovenski Rotar

Vješta dubrovačka diplomacija našia је uvijek mogućnosti, da otkloni od grada ratnu sablast, koja mu je prijetila više puta.

Danas je ideal svim narodima, da se međunarodni sporovi rješavaju za zelenim stolom. Taj ideal postigao je bio naš mali Dubrovnik, pa baš tome imamo zahvaliti, što i danas gledamo sačuvane njegove najstarije kulturne spomenike, što ga gledamo čitavog i ponosnog, kako se zrcali na ovom plavom našem moru.

Međutim, stari Dubrovnik nije samo prednjačio u pacifizmu i međunarodnom sporazumjevanju, već njegova historija obiluje primjerima, koji nam dokazuju, da su Dubrovčani bili pravi pioniri u radu na humanitarnom polju.

Oni su bez predrasuda, ne osvrćući se na držanja drugih gradova i država, uveli za ono doba jednu novotariju, zabranivši već god. 1416 trgovinu robovima, koja je svuda još evjetala, i odbacivala velike zarade.. Koliko je poznato, bila je to prva zabrana takove trgovine u svijetu!

Velika briga dubrovačke republike oko bolesnika, bijednika i ostalih nevoljnika svjedoči o visokom socijalnom shvaćanju njezinih upravljača.

Današnji Dubrovnik se s pravom ponosi, što je i do danas sačuvao jednu od prvih apoteka u Kuropi, što je imao jedan od prvih zavoda za nezbrinutu djecu, što je već u 13 vijeku imao nekoliko gradskih bolnica (Hospitale magnum, Hospitale della Misericordia, Domus Christi), lazarete za zarazne bolesti i t. d.

Kao karakteristiku visokog etičkog shvaćanja spomenut ću, da se je »Društvo za otkupljivanje robova« ubrajalo među razne dobrotvorne ustanove.

Sve te ustanove, kao i pojedince, ili obitelji, materijalno je potpomagao Senat dubrovački, dokazujući u svakoj prilici dubok osjećaj za patnje i nevolje svojih sugrađana.

Eto razloga, draga braćo Rotari, zašto da se ovdje, u ovom starom gradu, koji nas je pretekao u rotarskom radu, osjećamo kao kod kuće.

Iz ovog kamenja, koje Vam govori jezikom vjekova, pozdravljaju Vas djela davnih pokoljenja, koja su stremila istim ciljevima, koja su služila istim principima, kojima i mi danas služimo.

Radeći tako, ona su, evo vidite, sačuvala ovaj grad, ovaj kameni okvir svoga života, svoga vremena i svojih djela, isto tako, kao što ćemo i mi sačuvati kroz buru i oluju našega vremena, ime, napore i djela naše generacije, budemo li se samo konsekventno rukovodili visokim etičkim principima, koji su ispisani u malobrojnim ali sadržajnim ciljevima Rotarstva.

U Vašem radu nek Vas rukovodi. draga braćo, sve ono dobro, koje je u bivšoj dubrovačkoj republici uspješno provedeno, jer samo takvim radom možemo da se pokažemo pred čitavim Rotarskim svijetom, da smo mi po broju malena nacija, ali po kvalitetama neslomiva karika, koja povezuje naš veliki kulturni rotarski lanac, baš na granici između Istoka i Zapada. — Živjeli!!!

Prelazeći na dnevni red, brat pastguverner Dr. Viljem Krejči moli

rotara Dragana Tomljenovića, da pročita izvještaj distriktnog guvernera, Dr. Viktora Ružića:

23