Jugoslovenski Rotar

Rotary-klub Banja Luka. 15 članova. Članovi prisustvovali su međugradskom sastanku klubova Sarajevo, Split, Šibenik i Banja Luka, koji Je održan u Drvaru mjeseca oktobra pr. godine. Klub izdržava jednog učenika trgovačke škole; u dobrotvorne svrhe doprineo je u toku godine Din 2.300. -

Rotary-klub Beograd. Klub ima sada 54 člana. Klub iz svojih sredstava ukazao je pomoć postradalim radnicima, prilikom nesreće u rudniku Rtanj, postradalima od poplave u Skoplju, menzi studenata medicinara. Osim toga pridonešeni su veći iznosi u dobrotvorne svrhe; svaki član prilaže mesečno Din 15 do 25 za nevoljne.

Značajno za rad ovoga kluba je održavanje bliskih veza sa Rotaryklubovima u našoj zemlji sa stranim klubovima, a pored toga valja spomenuti, da klub vrlo često bilježi posjetu gostiju ne-rotara. Kod zadnjih 40 sastanaka klub je posjetilo 108 gostiju rotara i 234 gosta ne-rotara. Od toga bilo je gostiju rotara iz inostranstva 34 iz 15 klubova, a iz 12 raznih država.

Rotary-klub Bitolj. Broj članova porastao je od 18 na 22. Sakupljeno je među članovima Din 2.000 za koju sumu napravljeno je 34 pari cipela, koje su razdjeljene siromašnoj djeci osnovnih škola.

Klub nastoji pribaviti razne zabavne i poučne filmove za omladinu.

Rotary-klub Dubrovnik. Klub je imao posjetu od 4 grupe rotara engleskih, francuskih i šviecarskih, koji su polazili ili se vraćali sa regionalne konferencije u Veneciji. Broj članstva porastao je za 3. Dali su siromašnoj djeci božićnicu Din 2.500.—.

Od početka ove godine vršio je klub pripreme za ovu distriktnu konferenciju.

Rotary-klub Karlovae. Klub broji danas 19 članova. Za Božić obukao je klub 12 pitomaca gradskog obdaništa. Mjesečni doprinos za nevoljne prosječno Din 120.—.

Rotary-klub Leskovae. Vodi brigu i radi na osnivanju Rotary-kluba Nis. Za božićnu pomoć nevoljnima sabrano Din 1.790.—, a pored toga izdato sirotinji gotovine Din 700.— i sukna veća količina. Klub potpomaže mjesečno 2 đaka tamošnje gimnazije.

Rotary-klub Ljubljana. Klub ima sada 42 člana, te je po broju članova, treći najjači klub u distriktu. Mjeseca oktobra 1935 za zimsku pomoć nezaposlenim u koloniji Sibirija u Trnovskem kraju doprineseno Din 1.000.—. U mjesecu decembru 1935 za marljivog siromasnog daka tromjese¢énu opskrbu u Marijaniscu, Din 900.—. Doprinos druSstvu za Dječji Dom i skrb za mladez u Ljubljani Din 800.—. Ljubljanskoj kaznioni za popraviliste mladoljetnika Din 150.—. Klub je votirao svotu od Din 1.500.— kao nagradu za najbolje djelo sluSatelja Ljubljanskog juridičnog fakulteta o socijalnim ili pravnim odnošajima i pojavama, koje su u vezi sa ciljevima rotarstva ili njemu srodnim. Nagrada се se isplatiti godine 1937 na obletnicu osnivanja Ljubljanskog kluba, a izbor i ocjenu teme vršiće poseban klupski odbor u sporazumu sa Ljubljanskim juridičkim fakultetom.

Rotary-klub Maribor. Klub doprinaSa mjeseéno Din 1.200.— prosječno kao doprinos za nevoljne. Klub je uveo »mleénu akciju«, koja je tokom zimskih mjeseci pružila revnim učenicima njih 106 na broju па školama u radničkom predgrađu Studenci kod Maribora dnevno vrč po

26