Jugoslovenski Rotar

14 lit. toploga mlijeka. Podijeljena je jednokratna novéana potpora jednom svojem štićeniku daku visoke umjetničke obrtne škole u Pragu. U mjesecu decembru klub je pridoneo Din 2.000.— akciji za pomoć sirotinji Mariborske općine.

Deputacija kluba je upriličila, spomen-svečanost na vojničkom groblju u Lebringu kod Graza i položila na skupni spomenik vijenac sa državnim zastavama. Na tom groblju leži pokopana većina vojnika Jugoslavena (Bosanca) žrtve svijetskoga rata. Tu spomen-svecanost organizovao je, kao svake godine Rotary-Klub Graz, koji vodi brigu za uzdrzavanje toga groblja, o kojem ranije nije nitko vodio računa. 11 decembra 1935 posjetilo je 19 članova Rotary-Klub Graz, a 4 marta O. g. pošlo je 16 članova ovog kluba u Graz na Inter-City-Meeting. Tamo je toga dana ustanovljen »mali komitet« za 63 i 77 distrikt. Rad Mariborskog kluba primjeran je u svemu naročito što se tiče međunarodnog zbliženja. +

Rotary-klub Novi Sad. Klub broji danas 34 člana. Radi na osnivanju R C. Sombor, Vel. Kikinda i Mali Bečej. Za nevoljne sabrano je u klubu mjeseéno Din 560.— prosjeéno. O prazniku »Vrbice« o klubskom trošku odjeveno je 10-ero siromašne djece, učenika novosadskih osnovnih škola. Za pomoć poplavljenim u Skoplju doprineseno je Din 500.—.

Rotary-klub Osijek. Broj članova 28. 9. IX. 1935. sudjeluju članovi na medugradskom sastanku sa B. C. Vukovar i Sl. Brod. Klub ubire prosjeéno mjeseéno Din 650.— za nevoljne. Prigodom božićnih praznika nadareno je 63 djece svih osječkih pučkih škola, već samo po potrebi sa zimskom odjećom i rubljem, te slatkišima na svečani način u prisutnosti cijelog članstva i porodica.

Rotary-klub Pančevo. Radi oko osnivanja B. C. u Petrovgradu, postoji nada, da će taj rad za 83—4 mjeseca uspješno završiti. Broj članova je sada 26. Članovi kluba rade odnosno vode propagandu za uređenje i uljepšanje grada i poboljšanje higijenskih prilika, potpomaže nezaposlene i radi na suzbijanju prosjačenja Uzeli su učešća u ishrani siromašne školske djece, te su potpomagali 7 đačkih kuhinja kroz 4 zimska mjeseca. O Božiću nadareno je 10-ero djece sa haljinama. Za sve ove svrhe izdali su oko Din 5.000.—. Za lečenje jednog sakatog djeteta daju mjesečno Din 150.—.

Rotary-klub Sarajevo. Klub broji danas 22 člana. Dali su Din 1000.— za siromašne bolesnike, koji po ozdravljenju napuste bolnicu, a nemaju sredstava, da se vrate domu ili za prve potrebe. Klub je odlučio, da plati za dve transfuzije krvi siromašnim bolesnicima, kojima to bude potrebno. Za školsku kuhinju u Dovličima na Trebeviću data je pomoć od Din 100.— Prigodom smrti brata Gjurića namjesto vijenca na, odar, dat je prilog đačkoj trpezi od Din 250.—. Za postradale od poplave u Skoplju poslali su prilog od Din 300.—, za postradale rudare u rudniku Rtanj iznos od Din 500.—. Prigodom božićnih blagdana je klub Sarajevo, namjesto dijeljenja pomoći osnovao fond za potpomaganje sakate djece sa oSnovnom svotom od Din 2.000.—, a društvu »Sirotinjski hljeb« dali su prilog od Din 500.—.

Retary-klub Skoplje. Broj clanova 27. Za poplavljene sugradane doprineo je klub Din 500.— i sudjelovao u akciji sabiranja u tu svrhu.

27