Jugoslovenski Rotar

tekovine napretka izvrše svoje blagotvorno dejstvo na čovječanstvo, potrebno je pre svega da u tančinama, izgradimo čovjekovu ličnost t. j. pojedinca zadojena tim duhom svesna svojih dužnosti prama sebi, svojem bližnjem i ljudskom društvu.

Kad smo na osnovu svega ovoga promotrili utjecaj, koji baš izgradnja čovjekove ličnosti ima na sve kultume tekovine i na čitav društveni napredak kao i na spokojstvo pojedinca, pa kad sa svim tim pogledima uzmemo u ispitivanje naš veliki rotarski pokret mi ćemo odmah i nakon samog pregleda njegovih osnovnih načela utvrditi, da je baš rotarstvo svoj pokret za stvaranje jednog novog društva, počelo sa obradom čovjeka pojedinca i da je tu obradu počelo iz centra čovjekove duše.

Da je rotarstvo dosta u tim svojim nastojanjima išlo tim pravcem, sudbina, je baš htela, da rotarstvo svima kao dokaz pruži i sam način svog postanka.

Baš u vreme kad je na obalama Atlantika bujao i cvetao pod utjecajem velikih kulturnih tekovina, vaskoliki čovječji život, kad se je u svima granama ljudskoga društva mogao da vidljivo oseti kolosalan napredak, kad je čovjek bio okružen jednim valom blagostanja, koji se je osjećao na svakom polju — baš tada dakle mesto da se sa sviju strana čuje jedno strujanje zadovoljstva pojedinaca mi čujemo pred 31 godinu vapaj jednog čednog čovjeka, zatočnika našeg velikog pokreta Paula Harrisa kako se on usred tog emporijuma. čovječje energije, tog: velegrada, gdje su bili usredotočeni svi najveći plodovi civilizacije, osjeća osamljenim i kako se on u tom duševnom stanju odlučuje, da snagom svojeg velikog duha stvori ona osnovna. načela našeg pokreta, kvitesenciju jednog boljeg života pod geslom služenja bižnjemu kao jedino sredstvo, koje može u čovjeka probuditi osjećaj pravog zadovoljstva na ovom svijetu.

Taj naš veliki učitelj svojim pronicavim okom uvidio je, da su sve te kolosalne kulturne tekovine samo jedna forma, samo jedan lep ukras, ali da ti graditelji forme nijesu još pronašli majstora koji će biti u stanju da prozrije način kako će se one imati da shvate i primene te da budu od koristi cjelini. On je dalje uvidio, da će te tekovine za čovječanstvo imati samo onda trajnu vrijednost, da će samo onda, biti plodonosne i otporne svim nezgodama, večito novo nastupajuće životne borbe, ako se toj zgradi dade podobna zdrava i solidna unutrašnja građa, koja će čvrsto držati njenu duhovnu koezijonu silu. Tek u recipročnoj izmeni te forme i isklesane čovjekove ličnosti i u njihovoj harmoniji moći će pak da se stvori granitna zgrada pravog đuhovnog zadovoljstva pojedinaca i cjeline.

Rotarska. ideologija dakle, koja po svojoj zamisli, po svojim osobinama, sklopu i načinu sprovađanja sačinjava jednu sočnu aktuelnost, jedno remek-djelo čovječje pronicavosti, ona je preko svog velikog učitelja kao i preko svojih oglašenih načela postavila sebi u zadatak da od pojedinca u ljudskom društvu sačini jednu jaku ličnost u moralnom pogledu kao osnovu na kojoj će se dalje moći uspješno graditi napredak i prosperitet čovječanstva. Ona je u stvaranju jednog boljeg ljudskog društva, jedne pune harmonije između čovjeka s jedne a svih prirodnih pojava i društvenih ustanova s druge strane bila

34