Jugoslovenski Rotar

njihovoj različitosti jednu borbu i natjecanje neminovno dovadaju do jednog sporazuma i harmonije, koja sačinjava polugu ne samo dobrostanja već i napredka ljudskog društva.

Rotarstvo dakle postavljajući po etičkim principima u svojoj nauci načela o priznanju vrednosti svakog korisnog rada u ljudskom društvu kao i o čestitom drugarstvu zahvatilo je u svoj krug rada čitavo produktivno čovječanstvo, pak pošto mu je za udovoljenje njegovog glavnog cilja t. j. dobrostanja pojedinca, a preko njega i čitavog ljudskog društva potrebito upoznavanje ne samo čitavog čovječjeg sastava sa njegovim duhom već i onih prirodnih zakona, koji su usko s njime vezani, a koji samo u zajednici mogu da reše tu zagonetku, to je rotarstvo u svrhu sprovađanja i svojih načela sve te svoje delatnosti nadahnulo i protkalo velikim idealom služenja smatrajući da je to služenje najvažnija delatnost, koja je jedina u stanju da predano i u potpunosti izvrši i reši onaj najveći životni zakon »predati pak uzeti«, koji preko tog služenja iz čitavog tog kompleksa teza i antiteza stvara onu sintezu t. j. harmoniju, koja je težnja čitavog rotarskog pokreta a ujedno i čitave mudrosti života.

Ova harmonija postignuta duhom gornjih načela i predanim služenjem svagda i svugdje, to je onaj faktor, to je ona blagotvorna nevidljiva sila našeg duha, koja sve materijalne i moralne tekovine preko našeg uma filtrira, razređuje, stapa i upućuje svako na svoje mesto, to je ona koja sve suprotnosti, njihovu bit i dejstva izglađuje, to je ona, koja selekcijom dovodi do izražaja najsavršenije i najbolje — ona je dakle rezultanta čitavog rada našeg duha koja po primeru muzičkog: kompozitora suprotne akorde pretvara u ugodnu i veličanstvenu pjesmu života.

Reasimirajući sve ovo moramo zaključiti, da kad ovakovim shvaćanjem budemo posmatrali čitav naš život sa svim njegovim oblicima kao jedan organizam u pogonu, kad razne nazore i postupke pojedinaca i njihove međusobne sukobe budemo uočili ne kao proizvoljne pojave, već kao logične i prirodne osobine samog života i njegovog razvitka onda će naš pokret ovakovom svojom ideologijom od nas pojedinaca isklesati onu razumnu, uviđavnu i jaku ličnost t. j. onu konstruktivni jedinku, svesnu u prvom redu većih dužnosti, a manjih prava u ljudskom društvu, a koja će pak udružena zbirom tih jedinka ne samo biti u stanju da stvori jedno društvo osnovano na novim nazorima i zdravoj etici, već koja će moći da osobito danas spasi čovječanstvo od haosa, koji mu preti.

Danas s toga, draga braćo, kad smo se ovdje okupili u svrhu da našem pokretu dademo novog zamaha i da u drugarskoj izmeni misli osvežimo smernice naših nastojanja, danas u ovom vrućem krugu nastojmo, da zadahnuti ovim pogledima sva naša nastojanja svom širinnom našeg rotarskog srea upravimo tim pravcem i da ta načela i postupke odavle odnesemo u svoje domove i da ih prenesemo savesno u Život.

Budimo svesni na osnovu sad izloženog, da će rotarska ideologija preko ovako odozdo formirane i odozdo ovim duhom zadojene ličnosti izvršiti u celosti onu funkciju, koja je stavila sebi u zadatak, jer će ona preko tih jedinka naći onu snagu, koja će biti uvijek spremna

36