Jugoslovenski Rotar

”„ 75 i i u " mW 1 mm п 25 ” AU i; | ” 150 para " 12 ТТ W um ur 1 25 ij

Ukupno 1.242.— milijona dinara ili za skoro 100% vise nego je predvideno.

Komadi novca od 25 i 50 para, te 1 i 2 din. jesu kovani iz 75% bakra i 25% nikla, dočim legura komada od 10, 20 i 50 dinara nije zvanično objavljena.

Sav kovani novac od 25 para do 50 dinara je državno izdanje a Narodna banka emitira samo рарппаје помсапјсе.

Postavlja se sada pitanje, na koji bi se najprikladniji način mogao naš kovani novac reformriati, da odgovara polpuno svrsi, promelu i potrebi pucanstva? Po mojem skromnom mišljenju, imajući u vidu prakficnu stranu reforme, držim, da bi se mogao sifni novac, fo jest 25 i 50 para kovali iz „čistog bakra” naravno 25 para manji a 50 para veći komadi a ne obrafno kao što je danas. =

Jugoslavija se гтаћа Као пајјас! ргодисеп! bakra u Evropi, Тако да u fu svrhu imamo domaći maferijal; osim toga sve naše susjedne države kao: Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Čehoslovačka, Austrija i ilalija imaju u opticaju sitni bakreni novac, sigurno s razloga, što se obzirom na žulu boju lakše razlučuje od ostalog kovanog novca, pa bi fa prednost došla onda i kod nas do izražaja.

Komadi od 1 i 2 dinara, zadržavajući dosadanju leguru, bi se svakako morali prekovali već i radi toga, о se па njima nalazi stara oznaka: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca a mogao bi se fom zgodom odmah kovati sa likom našeg mladog Kralja, kao što je već učinjeno sa postanskim vrijednotama itd.

Pitanje j¢ samo još da li nebi bilo praktičnije, komade od 2 dinara posve ispustiti a na njihovo mjesto kovati i u promet staviti komade od 5 dinara, jer

100 komada po 1 dinar čini — 100 dinara a važe 1/2 kg

50 komada po 2 dinara čini opel 100 dinara a vaie isto 1/2 kg lako, da avodinarke nisu za nas ništa povoljnije od jednodinarki, jer je tezina ista, jedina prednost lezi u tome, sto se sa dvodinarkama brze moze nabrojati stanovita svota.

Petdinarke pako uz bolju leguru ne bi smjele biti veée od dosedanjih dvodinarki a da se komadi od 1, 2 ili 5 dinara mogu sigurno i lahko razlucivati od ostalog kovanog novea, morale bi se na taj nacin prekovati, da budu na rubovima sitni tu pi coskovi, zubiéi ili uglovi, dok bi srebreni novac od 10, 20 i 50 dinara ostao isti kakav već jest u promelu.

Rekapiluliram: Imalo bi se dakle kovali:

25 ı 50 para iz čistog bakra sa glatkim rubovima,

1 i 2 dinara iz dosadanje legure sa silnim fupim čoškovima na rubu ili 5 dinara iz bolje legure isto за sitnim tupim čoškovima na rubu, a sve ove vrsti sa likom mladog Kralja i natpisom Jugoslavija dok bi u promefu se nalazeće izdanje od 10, 20 i 50 dinara ostalo i nadalje nepromenjeno.

28