Jugoslovenski Rotar

љујући ротарској идеји и благодарећи безграничном гостопримству шармантних Француза, очарани лепотом мора, чија се боја слива са плаветнилом неба, како смо, опојени мирисом ничанског цвећа, приближили се, упознали и заволели.

Раширимо руке, драга браћо словенски ротари, отворимо срца и паднимо једни другима у загрљај, заветујући се да ћемо све наше мисли, све наше силе, посветити служењу миру и љубави међу народима целога света, кроз нашу словенску љубав међу нама самима.

REFORMA NAŠEG KOVANOG NOVCA

Miroslav Liby (R. K. Varaždin)

Polazeći iz čisto praktičnog gledišta, želim se ovdje pozabaviti predmetom, koji već dugi niz godina čeka na usavršenje, predmet, koji nam je inače mio i drag ali nas znade često pula i razsrditi a to je naš „kovani novac”.

Kao trgovac, dnevno promatram mušterije kako se muče, dok iz svoje novčarke izvade onu svolu, koju freba da plate za kupljenu robu; osobito starije osobe, kojima je vid slabiji, sa velikom nervozom prebiru novac u novčarci a da onda izvade istom krivu svofu; fako nam se već svima desilo, da smo i nehotice, htjeli platiti „,,deset dinara”, sa komadom od 25 para ali i obrafno; imao sam slučajeva, gdje mi je mušferija frebala platiti fri dinara a položila je na blagajnu jedan komad od 20 i jedan od 10 dinara, misleći, da daje 3 dinara.

| u drugim varijacijama događaju se dnevno zabune i po tom objašnjavanja s razloga, što su pojedini komadi kovanog novca, nejednaki po svojoj nominalnoj vrijednosti, ali skoro jednaki po veličini i boji. — Tako imaju promjer: Desetodinarke 24'/2 mm, komadi od 25 para 24 mm, a jednodinarke 22'/2 mm.

Najviše smetnje u prometu cine komadi od 25 para, jer nisu nikako u skladu sa ostalim kovanim novcem i čine, opće ulisak provizorija, samo što faj provizorij već preodviše dugo fraje.

Svalko nastoji, da se fih komada od 25 para čim prije rješi, da mu neprave daljnje smetnje medu ostalim kovanim novcem ali je interesantno znati, da je ba’ kod ovih komada od 25 para efektivna ili nutarnja vrijednost veća od nominalne to jest: kovina ovih komada od 25 para je više vrijedna od „25 para” pa se uslijed toga ovi komadi dapače kriomčare u inostranstvo naročito u ltaliju.

Prema zakonu o novcu, smjelo se je prvobifno staviti u promet: 650 milijona dinara kovanog novca, medutim uslijed tezaurisanja novčanica s jedne strane a drzavne potrebe s druge strane, taj je fiksirani iznos već odavna prekoračen, fe opficaj kovanog novca danas iznaša:

oko 550 milijona dinara u komadima od 50 din.

" 250 " i Las (21 " 20 wu ” 200 m Lae m " ii 10 mw mu 100 " i a m ” 2

mW

27