Jugoslovenski Rotar

masivnog srebra na čijoj su osnovici bili gravirani potpisi darovalaca. Tom prilikom izvršen je i oproštaj s ovim simpaličnim rofarskim funkcionerom. Na sastanku raspravljana su različita pitanja. Naročito ističem pifanje ekstenzije u Evropi za koju je izabran posebni pododbor koji će se baviti studijom ekstenzije u našoj regiji. Tako isto iscrpno raspravljano je pitanje većeg kultiviranja služen ja u zvanju u klubovima. Pri fom je zaključeno, da se sugerira guvernerima regije da nastoje, da se u svakom klubu osnuje odbor za služenje u zvanju i da se po klubovima drže govori o služenju. Svi su prisufni uvideli da se po evropskim klubovima redovno ne drže predavanja o služenju u zvanju onako kako su ideološki zamišljena i kako se drže u SAD. Po evropskim klubovima rolfari obično drže predavanja o istoriji svoga zvanja, o momentanom stanju njihove зћике, о tehnici i fehničkim problemima itd. itd. U stvari predavanja o zvanju, kako bi se ona imala držali, trebala bi da budu ispovest predavača o fome kako oni vrše svoju duznost u svanju kao rotari i koje im se feSko¢e ukazuju pri tom radu. Rotary shvataju svoje zvanje kao priliku da služe opštoj stvari, oni u svoje zvanje unose svoju ideologiju rofarskoga sluzenja. U tome je njihova reformatorska misija. Razume se, na fome pulu oni moraju da imaju i feškoća i neprilika. To prikazali treba da bude cilj takozvanih trominutnih govora o zvanju na rofarskim sastancima. Zaustavio sam se na tome momentu foliko da se jednom i kod nas obelezi ovaj smisao rotarskih govora o zvanju i jer sam uveren da bi fakovi govori dali novu boju našim sastancima i dali policaja za međusobno pomaganje pri rofarskom služenju u zvanju.

U oblasti međunarodnog služenja raspravljano je o odgovornosfi rofara na fom polju u današnje kritično doba. Naročili podkomitet bavio se tim pitanjem i tom je prilikom uzela u razmatranje rezolucija R.l.B.l. u kojoj rotari Vel. Britanije i Irske traze da se ideal: Service above Self — (služenje iznad sopsivenog inferesa) primeni i u međunarodnim odnosima.

Razumljivo je da bi praktično sprovođenje ovog načela upravo revolucionisalo međunarodne odnose.

No bez obzira na to, rotari i grupe rotara frebalo bi vazda da, u duhu sluzenja, razmisljaju, o tom, kakve bi usluge mogle njihove zemlje da doprinesu međunarodnom miru odnosno šlo u njihovoj zemlji smela sfvari mira, pa da onda upofrebe krajnje napore da u svojoj sferi uticaja — koliko ипшаг toliko i van rotarsiva — te smetnje uklone.

Ponovo je na sastanku F.S.A. konstatovano da se u nekim distriktima ne poStuju pravila učestvovanja pri izračunavanju procenfa klubske frekvencije, pa je zakijuéeno da se upozore distriktni guverneri da se pridrzavaju propisa. Kao Sto je poznato, na’ distrikt u tom pogledu postupa pravilno.

Na poslednjem sastanku Evropskog savetodavnog odbora zaključeno je, da se čefvrfa regionalna konferencija za Evropu, Sev. Afriku i Malu Aziju održi 3 i 4 septembra 1938 u Stockholmu (Švedska). U komitet za organizovanje konferencije izabran je kao pretsednik g. Kurt Belfrage Stockholm (Švedska) a kao članovi:

30