Jugoslovenski Rotar

Wm. de Cock Bunig, Haag (Holandija)

Aloiz Cervenka, Plzen (C.S.R.)

Georges Lefort, Saint-Brieuc (Francuska) Wilfrid Andrews, Sittingbourne (Engleska).

Pored Stockholma bili su se ponudili za odrzanje konferencija gradovi Wiesbaden — Nemačka, Salzburg — Austrija, Prag) — Cehoslovačka i Budimpešta — Mađarska.

Konačno je, na predlog našega člana Evropskog savetodavnog odbora, određeno da se budući sastanak toga odbora održi u Dubrovniku. Vreme održanja toga sastanka odrediće novi prelfsednik sa internim komitetom, verovafno za sredinu oktobra ove godine.

Pri zaključku jesenskog sastanka Evropskog savetodavnog odbora oprostio se dosadanji odliéni pretsednik Kurt Belfrage, koji розје dve godine uspesnog pretsedanja krajem rotarske godine napušta svoj položaj. 1 jula ove rotarske godine pretsedavanje preuzimlje Wm. de Cock Buning, koji je takode nekim nasim klubovima, kojima je predavao Carter, dobro poznat.

Ove jeseni odrza¢e Evropski savetodavni odbor svoj prvi sastanak џ našoj zemlji i mi verujemo da се mu ona u obilju dati dokaza rotarskoga duha jugoslavenskih rotara i gostoprimstva nasega naroda.

ROTARSKI INSTITUT

Po inicijativi pretsednika Will R. Manier jun., ove godine odrzan је, paralelno sa Skuptinom nastupajucih distriktnih guvernera u Monireux-u, sastanak bivših članova uprave R.L i bivših guvernera, nazvan ,,Rotary Institut’. Kao Sto je рогпајо, zadatak je Skupšline nastupajucih distriktnih guvernera da zajednicki udese plan za delatnost čifave organizacije Rotary International i njenih članova — klubova za buduéu rotarsku godinu. Bila je zelja pretsednikova, da se uz ovu Skupštinu prvi put održi sastanak starih časnika naše međunarodne organizacije na kom bi se diskutovala važnija pitanja rofarske politike kako s obzirom na neposredne probleme fako i s obzirom na budućnosi. Sastanak, kome je prisustvovalo preko stotinu bivsih rotarskih casnika i koji je trajao od 31 maja do 4 juna o. g., nije imao stalno izgrađen program. Učesnici koji su prisustvovali sastanku o svom frošku (dok froškove budućih guvernera snosi organizacija) sfavljali su na dnevni red pitanja koja su smatrali vaznijim po interese rotarstva. Raspravijali su se problemi iz sve €etiri faze rotarskog sluzenja, a narocito pitanje ekstenzije unufrašnje i spoljne, pitanje rotarske administracije, rotarskog fonda, medunarodnih malih komiteta itd. Ucesnicima bilo je vrlo interesantno saznati rotarske probleme koji se javljaju u pojedinim krajevima sveta i koji sul vrlo sliéni, jer izviru iz identiénosti ljudske prirode. No Rotary Institut je ujedno mogao da pokaze kako se ti problemi u razlicifim prilikama i krajevima razlicito resavaju. A to mu je i bio smisao, jer je namera pretsednika Maniera bila da kapital investiran u stare rotarske Casnike pokoristi opStoj stravi.

Sastanku Rotary Instituta prisustvovao je iz Jugoslavije past-guverner 77 distrikta rotar Edo Markovié. —

™~ => E. M.

31