Jugoslovenski Rotar

по овом питању са централним бироом у Чикагу, лако добити све потребне информације које се тичу и начина финансирања сличне установе, извора тема за дискусију, као и интересантних детаља о томе шта је урађено на овом пољу од стране других клубова.

Ко може сада да предвиди активност оваквих организација: Ако ће сваки Ротари клуб у целоме свету дати свој пристанак да учествује у овом послу, неће бити у целоме свету ниједног клуба малог или великог који не би могао и са своје стране да извуче од тога неку корист за себе и за становнике свога места, Ја се устручавам да проричем шта ће да дође, јер заиста свако претсказивање, које бих ја могао да учиним, лако би могло. остати далеко испод онога што ће се можда остварити. Када је наш клуб у Нешвиљу, који је регистрован под бројем 94, био основан пре. 20 година, прогласили би за лудака оног ко би прорекао да ће његови чланови једнога дана слушати глас човека, који говори пред ротарским скупом у Вашингтону, и да ће истог говорника слушати ротаријанци готово целога света, где постоји више од четири хиљаде клубова са преко 175.000 чланова. Ако би тај пророк, настављајући своје бунило, рекао да ће тај исти човек бити једнога дана претседник Ротарске интернационале и да он баш седи међу њима, сигуран сам да би смо га ми дали затворити.

Међутим је чиста истина да сам ја пре неколико недеља имао задовољство да, седећи пред малим радио-апаратом, слушам Вила Мањера који је одржао свој говор као претседник наше Интернационале. Него, као што сам већ то рекао ми немамо потребе да проричемо. Међутим да ли је то ипак лудост очекивати да ћемо једнога дана видети у целоме свету људе сретне и задовољне који ће бити одушевљени истим духом доброг споразумевања и добре воље према свима народима других земаљаг

Зар не можемо ми да се надамо да ће, тражећи остварење свога четвртог циља ротаријански покрет послужити зближавању земље и небаг Зар не можемо ми већ сада одлучити да наши Ротари клубови имају дужност да озбиљно пораде на томе да се створи организам за међународно узајамно споразумевање као практично сретство да се постигне овај циљ:

Свима вама хвала!

Превео Д-р Алексије Јелачић (Р. К. Скопље)

Ртуа ротос па рши. Od 37.000 ljudi ubijenih u aufomobilskim nesrećama u Američkim Sjedinjenim Državama, prošle godine, 25.200 našli su smrt na pulu, daleko od varoši i lekarske pomoći. Frva pomoć mogla je da doprinese spasavanju mnogih od njih.

Crveni Krsi, u saradnji sa policijom, društvenim ustanovama i organizacijama kao što je Rofarstvo podiže stanice za prvu pomoć na veliim pufevima; 1.300 sfanica je veé gotovo; 3,500 biée uskoro. Ideja ovih stanica došla je iz Evrope gde su le slanice poslojale još od i893 godine za nastradale bicikliste. U Evropi je služba ovih stanica ogromno napredovala. G. A. W. Knight govori o ovome u svojem članku „Rad na obezbeđenju na raskrsnicama”, koji donosi ,,The Rotarian” broj za avgust 1937. Ne bi li se i kod nas moglo Stogod preduzeti u ovom smisluz

20