Jugoslovenski Rotar

Важност унапређења туризма

у Вардарској бановини Владан А. Богдановић (Р. К. Скопље)

Туризам је у данашње доба постао једна важна привредно-економска и здравствена грана. За његово унапређење искоришћују многе земље и најмање занимљивости историско-уметничке, природне лепотг и друго, стварајући погодније услове за развијање овога. У многим земљама туризам условљава опстанак читавих области, нарочито њихових пасивних крајева.

Природне лепоте, историски и уметнички споменици, од увек су примамљивали туристе и били најважнији услови за развијање туризма. Природно је да ће се у таквим крајевима највише развити, а нарочито ако зато има и других услова као што су добре путеви и удобни хотели, који омогућавају пријатнији боравак путницима, који посећују извесну област, остављају свој новац, те на тај начин економски подижу исту област развијајући трговину и саобраћај. Важност туризма поред његовог економско-здравственог значаја је још и у томе, што много доприноси међусобном упознавању становништва једнога народа. Утиче на стварање хомогених народних маса и нивелише разлике међу њима. Он је користан у сваком погледу и један важан фактор за међународну утакмицу, међународно зближење и упознавање, стварање јачих економских веза, а тиме доприноси и одржавању светскога мира.

Имајући у виду улогу коју туризам игра у економском, здравственом, националном погледу, у развијању трпељивости и солидарности, јасно је какву ће улогу играти и морати играти у Вардарској бановини која има врло много услова за развијање истога.

Грачаница на Косову