Jugoslovenski Rotar

izdade za celu jadransku obalu. Ovakova zbirka biće od velike koristi za pomorski saobraćaj i odvijanje frgovačkog prometa u našim lukama, koji se nalazi još u zamelku. Naše luke imadu da postanu trgovacke luke i da u budućnosti dobiju i svoje trgovce i svoje burze. Rolari

imadu dužnost da uporno fraže da se posao sabiranja i ufvrđivanja poslovnih običaja obavi i da sami fome pripomognu. A traziti mogu kod interesiranih trgovackih komora u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu

odnosno Sušaku i kod Udruženja frgovaca u tim meslima, kao što i u onim lukama, gde nema Komore, da se taj koristan i potreban posao obavi. Predlazem da meduklupski rotarski sastanak klubova na Jadranu prihvati ovu rezoluciju:

„Rotari jadranskih klubova, uočivši polfrebu da se trgovacki i pomorski običaji jadranskih luka saberu, ulvrde i objave, smalraju korisnim da se faj posao izvrši u saglasnosti i sporazumu privrednika iz svih jadranskih luka putem trgovatko-pomorskih ustanova i staleških udruženja, a poželjnim, da se običaji — ukoliko je moguće — ujednače.”

Na međugradskom sastanku jadranskih rotary klubova u Rabu dne 27 maja 1937 god., jednodusno se konstatira da razvoj prilika na Jadranu i položaj naše zemlje kao eminenino pomorske države nameće potrebu da sve nase jadranske luke, buduci da su im interesi identi€ni, odriavaiu Sto tjesniju saradnju za procvat nase pomorske privrede i ugleda države uopće.

Stoga su prihvaćene ove rezolucije:

|. U farifskim pitanjima, u organizaciji pomorske službe i u паз!ојаnju da se franziini promet u Sio većoj mjeri navrali na našu obalu, a domaći njoj polpuno osigura, naše luke Sjevernog, Srednjeg i Južnog Jadrana freba da saglasno poduzimaju sve mjere za postignuće zajedničkog cilja. Nadalje da sve svoje snage zajednički upolrebe u pobijanju opasne utakmice sfranih luka, uvjerene da je opasnost koja bi prijetila bilo kojoj nasoj luci, uperena i protiv svih ostalih domaćih luka.

|I. Uočivši potrebu da se trgovacki i pomorski običaji jadranskih luka saberu, uivrde i objave, nužno je da se taj posao izvrši u saglasnosti i sporazumu privrednika iz svih jadranskih luka putem trgovackopomorskih ustanova | stalezkih udruženja. Poželjno je da se fi očibaji — ukoliko je moguće ujednače.

III. U svrhu osivarenja ciljeva navedenih u prednjim rezolucijama, zaključuje se da se osnuje MALI KOMITET Jadranskih rotary klubova u koji €e pojedini rotary klubovi sa Jadrana delegirati po jednog člana i 1 zamjenika. Mali komifet ima se sastajafi barem dva pula godišnje. Zaključuje se nadalje da se međugradski sastanci jadranskih klubova imaju u buduće održavali redovito svake godine jedanput. Mali komitet ima da sastavi program rada medugradskog sastanka. Organizacija prvog malog komiteta povjerava se R. C. Sušak.

IV. U vezi sa osnivanjem kampa rofarske omladine 73 i 77 distrikta u Zlarinu, koje je povjereno R. С. Šibenik, učesnici međugradskog sastanka prihvaćaju apel disfriktnog guvernera D-ra Belajčića fe preporučuju klubovima da se istome odazovu kako bi ova plemenita rotarska namisao došla do osivarenja.

23