Jugoslovenski Rotar

Proslava 4OO-tog sastanka R. K. Osijex

u Bogojevu na čardi na Dunavu

Na obalama divnog Dunava uz sudjelovanje sujednih klubova, a počašćeni i prisustvom brafa Guvernera, održana je ova proslava. Braća iz susjednih klubova nisu žalila fruda i odzvala su se našem pozivu u punom broju ukoliko nisu bila na ljetnom odmoru ili sprečena važnim i neodgodivim poslom.

Brat pretsjednik dr. Uzelac otvara oficijelni dio sastanka u 19.30 sati, pozdravlja brata Guvernera, koji nije žalio fruda, da svojom posjetom uveliča ovo slavlje, fe pozdravlja svu prisutnu bra¢u i goste i zahvaljuje im se, šfo su se u tako lijepom broju pozivu odazvali. Ističe, da današnji clan smaframo svojom slavom i da posvećujemo ovaj jubilarni sastanak uspomeni prvih faza razvilka našeg Rotary kluba, kada smo, prihvalivši uzvišene principe rofarske ideologije slupili u ovu svetsku organizaciju. Zeli, da i ovaj sastanak bude vjerno ogledalo naših ideala, humanosti i ljubavi, rada i pošlenja, morala i etike u ovim uzburkanim vremenima i nezapamćenim socijalnim perturbacijama.

Uzima riječ brat Guverner i foplim riječima daje izraza svome zadovoljsivu, što mu se je pružila prilika da se ovdje nađe i upozna sa braćom iz pet klubova i da sa njima provede ugocino veče.

Veliko i milo iznenađenje priredilo nam je naše kumée R. K. Vukovar. Njegov vrli pretsjednik brat Tomo Maksimović predao nam je uz prigodan govor veliki srebrni pehar sa ugraviranim natpisom.

Naš stari ljubimac brat Rudika Knežević, kao delegaj zagrebačkog Roflari kluba ističe u svom govoru, da nam donosi svoje rotarsko srce.

Brat ing. Dragutin Basler, zamjenik pretsjednika R. K. Vinkovci predaje nam zastavu svoga kluba i to prvu, koju je ovaj mladi klub

Brat dr. Kosta Grgurov, potpretsjednik R. K. Sombor predaje nam zastavu svoga kluba.

Brat pretsjednik dr. Uzelac zahvaljuje svima govornicima i darovateljima, te drzi predavanje o znaéaju meduklupskih rotarskih sastanaka.

Brat dr. Franjo Gruber R. K. Vukovar govorio je o €etvrtom rotarskom cilju. U poéetku svoga predavanja on se pita: ,,Zar današnje zafrovane međunarodne prilike daju i fračak nade, da bi se za ostvarenje takovog cilja moglo išta slvarnoga učiniti, kakav je naš četvrti?... U doba, kada se ukrStavaju neprijateljski maéevi, tuinje topovi, razaraju kulfurne i gospodarske tekovine, konferencije sabotiraju, međunarodni promet koči, drže velike vojske, suradnja sa drugim narodima otkazuje ili odbacuje, niko, pa ni najveći optimista ne moze ovaj žalosni scenarij današnjice da obiljezi kao pogodno tlo za rad oko ostvarenja našeg éetvrtog cilja.'” Iznosi porazne statistike: Sjediпјепе Атепске Drzave izcaju 65°/o od narodnog godišnjeg prihoda za otplatu starih ratnih dugova, a 20°/o za pripreme novih ratova, tako да ostaje ciglih 15°/o0 za cjelokupnu ostalu djelatnost drzave: za unutrasnju upravu, pravosude, prosvjetu, narodno zdravije i dr. A svjetski ral povisio je državne dugove na 3.000°/0. Samo sporazumijevanie, dobra volja i mir mogu donijeti frajne vrijednosti. Cilira riječi pastgu-

24