Jugoslovenski Rotar

Drugi pripravni sastanak u predmetu osnivanja Rotary Kluba odrzan je 19 septembra 1929 godine u prostorijama Kasina. Tome sastanku prisusivovali su osim naprijed istaknulih: Miroslav Frankl, dr. Milan Ulmansky i Josip Hartl, kao | élanovi zagrebackog Rotary Kluba g. g.: Ing. Radovan Alaupovic¢ i industrijalac Viktor Frank. Za pretsjedatelja ovome saslanku izabran je ar. Makso Kaiser koji pozdravlja prisutne kao i élanove zagrebackog Rotary Kluba, koji su dosli da nam dadu potrebne naputke 1 obavijesti. G. Robert Wilheim osvrnuo se delaljno na sve izvršene predracinje za osnivanje kluba; a zatim je podnio referat ing. Alaupovié u svojsivu tajnika zagreb. Rotary Kluba. Nakon iscrpnih uputa g. Alaupovića pristupilo se privremenom konstituiranju: Pretsjednik g. Adam pl. Reisner, industrijalac u Osijeku, kojega prethodno imadu zamolili dvojica od prisutne gospode i to Robert Wilheim i Josip Kabelač a priključiće im se i élan zagreb. Rotary Kluba Viktor Frank, da zamole g. Reisnera, da se te éasti primi. Dalje su izabrani za potpretsjednika dr. Makso Kaiser, za sekretara dr. Milovan Pinferović, za blagajnika Janko Schuster, za obrednika Ofon Pfeiffer, a za odbornike Ulmansky i Kabelac. Proéelnikom klasifikacionog odbora izabran je g. Govorkovié a Zlanovima g. g. Frankl, Kolar, dr. J. Kaiser i J. Hartl, dok su u odbor za primanje izabrani Robert Wilheim kao proéelnik, ing. Pilpl, VI. Malin i Kostijal-Zivanovié kao članovi. Na tom sastanku izvršene su daljnje klasifikacije, a ing. Alaupović iznio je ukratko postupak pri inauguraciji, koja je predstojala. Zamoljeni su članovi zagreb. Rotari Kluba ing. Alaupovié i Frank, da inaugurucaji prisusivuju i da povedu Но veći broj članova na éelu sa faclanjim pretsjednikom g. Edom Markovicem.

Treći pripremni sastanak u predmetu osnivanja Rotary Kluba u Osijeku odrzan je 3 oktobra 1929 uveče u prostorijama Kasina. Osim Josipa Kabelača, Koslijal-Živanovića, dra Branka Muačevića, Josipa Speisera i Josipa Harila svi prisutni!! Sastanak je odrzan pod predsjedanjem potpretsjednika dra Makse Kaisera, koji izvjestava, da se gAdam pl. Reisner radi poodmakle starosti nije mogao primiti časti predsjednika i moli da ga se te duznosti razrijesi.

Namjesto g. Reisnera izabran je za predsjednika F. K. Schmidt, veleposjednik. Na ovom je saslanku donesen zakljuéak, da se inauguracija kluba obavi 12 oktobra o. g. po g. direktoru Sulze Josefu, pastguverneru éehoslovackog distrikta, kome su tada pripadali i zagrebački i beogradski Rotary Klub. Na inauguraciju imali su se pozvati Rotary Klubovi Zagreb i Beograd. — Utvrdeno je takoder na ovome sastanku, da se nedeljni sastanci održavaju čelvrikom u 8 sali navečer u Kasinu, a upravni odbor da se sastaje prvog čelvrika u mjesecu, dok se glavna godišnja skupština ima održali zadnji čelvrtak mjeseca aprila svake godine. Visina članarine godišnje din. 480.— Glede inauguracije zaključeno je da svaki član ima prethodno plaliti din. 300. — da bi se sabrao novac za ček na 100 dolara i dio froškova koje će iziskivati inauguracija. — Svečana inauguracija obavljena je 12 oktobra 1929, kojoj su prisustvovala 22 brata f.j. 87%/o. Ispričani su bili: Govorkovié, Frankl i Pinterovié. Od gostiju su prisusivovali: Sulc Josef iz R. C. Praha, Alaupovié ing. Radovan, Viktor Frankl, Kalda Lav i Smit dr. Aleksander, svi iz R. C. Zagreb. Predsjedava rotar Smit. Izmijenjene

27