Jugoslovenski Rotar

dobilo lepi broj čestitki, priznanja i šlaviše kajanja sa slrane onih pokajnika koji su doile bili protivnici italijanske feze, ali ne samo iz Francuske i. Italiji naklonjenih zemalja, nego čak iz same, onda neprijafeljski raspoložene, Engleske.

Veliku bitku u inostranstvu dobio je guverner distrikta Visconti za italijansko rotarstvo prilikom svetske rotarske konferencije u Chicagu, kada se na prispele Italijane, po njegovom sopsivenom kazivanju, gledalo, sa slrane sviju ostalih prisutnih naroda, kao na krivce jednog velikog zločina. Toliko je slanje bilo napeto, da je guverner mislio da će doći do njihovog, izbacivanja, ali to je trajalo samo dotle dok je on uspeo da se popne na govorničko mesto. Kad je on lagano, ali odlučno i dostojanstveno (kako on kaže), uspeo pred svima sakupljenim rotarima sveta izložifi razloge i pobude lIfalije, malo po malo je padao oblak nepoverenja i sunce je zasjalo među svom braćom, a ltlalijani su proslavili novu pobedu i na tom mestu.

Tu godinu su naša braća najaktivnije upolrebila za propagandu svoje zemlje i za odbranu italijanske teze u inostranstvu. U zemlji pak u svima klubovima su slavili sve pobede ilalijanskog oružja i, valjda po onoj „naoružan mir je najbolji mir”, doveli su u saglasnosti bojne pokliče svojih zemljaka na abisinskom frontu i ostale politiéke teznje ltalije, pa u poslednje vreme i španski građanski rat, sa radom njihovog rotarstva.

Može li čovek koji znajući da se od rotara trazi da najpre bude sin svoje zemlje i patriota, da zameri italijanskim rotarima koji su česlo i lično morali da izlažu svoje živote za slavu i veličinu svoje zemlje u žarkoj Africi, da su u svojem radu tako postupali?

Svakojako da bi i u svakoj drugoj zemlji, čovek koji bi drugače poslupio, morao bili osuđen kao izdajnik svoje domovine. Rofarski mir se besumnje ne da poslići budu li Rotari celog svela neumorno radili na stvaranju jedne Sto jace rotarske; svesli, jednom što većem širenju njihovih ideja među masama i narodima jer samo preko fih masa, preko volje celih naroda čovečansivo će možda jedared da dođe do velikog ideala sviju rolara, pa i onih koji su u vrtlogu sudbine njihove zemlje kojiput dovedeni u situaciju da brane i ono Sto njihovoj braći izgleda feško odbranjivo.

ROTARY KLUB BADEN KOD BEČA Međuzemaljski sastanak 7—8 avgusta 1937 godine

Svakogodisnjem obiéaju verni prijatelji Rolarstva sazvali su i ove godine kod rofara Sacha u Helenentalu sastanak sa pretstavnicima retara iz susednih zemalja, koji je organizovao rotary klub Baden pod imenom Meduzemaljski sastanak na kojem su uzele učešća: Ausirija, Čehoslovačka, Mađarska, Jugoslavija i Bugarska. Među ostalima bili su prisulni guverner čehoslovačkog disfrikta brat Hyka iz Praga i guvemer Dr Koos iz Budimpeste. Pod pretsedni3tvom’ brata Krulis-Randa iz Praga pretsednika austrijsko-Cehoslovackog Malog komiteta, bio je zajedniéki Бапке! па Којет је uzelo uceséa oko 100 lica. 77 distrikt zastupao je brat Potoénik iz Ljubljane, koji je uzeo fakođe reč i izjavio u ime svoga kluba i disfrikta zahvalnost i priznanje za fakav uspešan rad na zbliženju naroda. Primljeno je mnogo pozdravnih felegrama između ostalih: od klubova iz Beograda i Zagreba i od guvernera jugoslovenskog distrikta brata Pavlovića. Na odborskoj sednici tretirani su problemi odnosa između pojedinih disfrikata i doneti zaključci formulisani u 10 lač.

33