Jugoslovenski Rotar

Iz našeg Distribta

Život i rad naših blubova u mesecu avgustu 1937 god. Promene u članstvu: Novi članovi:

Mesto, wai. A Adresa: posloyna А = z 3 = Klasifikacija . prezime, ime i zanimanje privatna

Petrovgrad 1) Dr. Ljuba Vasillevié

Pravosuđe SokRolski Rej 1

Indiciary

pretsednik okr. suda

Zemun Administrationo pravo Miloša VeliRog br. 46 | 9) Dr. Qudoif Andrejka Rdministralic Beograd prof. unirversiteta 742 Istupili iz bluba: Bačka Topola — Gabor Gy6=6, umro 96 augusta 1957

Subotica — Dr Josip Marfiinio, umro 51 augusta 1957

Kratke beleške

ROTARSKE STIPENDIJE ZA UNIVERZITET ZA STRANCE U PERUGI

Rotarski kubovi u Veroni i Perugi ove su godine prvi pula po inicijativi pretsednika R. K. iz Verone, conte da Sacco podelili 7 stipendija za studente Univerziteta za strance u Perugi. Od tih studenata bila su dva iz Madarske, dva iz Francuskea po jedan iz Engleske, Nemačke i Jugoslavije. Univerzitet} za strance u Perugi u stvari je tromeseéni ferijalni kurs za izučavanje italijanskog jezika i italijanske literature, na kojem predaju najbolji profesori ifalijanskih Univerzitefa. Dne 6 аудизја о. д. održan je naročifi sastanak R. K. u Perugi, kome su prisusivoyali članovi Rofary Kluba u Veroni kao i preistavnici Univerziteta zastrance na kome su podeljene odnosne stipendije i kojom prilikom su održana predavanja o rolarsivu i njegovim ciljevima. Rolarski stipendista iz Jugoslavije je kćerka prvog guvernera našeg distrikta br. Ede Markovića, gca Ranka Marković iz Beograda. Česlitamo.

Rofarske publikacije. U vrlo ukusnom izdanju, Rofari klub u Nišu objavio je pre krafkog vremena, sa veoma uspeldim ilustracijama, knjigu pod naslovom Nis Yougoslavie — 1937.

Knjiga je štampana na srpskohrvalskom, francuskom i engleskom, te će, prislupačna i sfrancima, biti od vrlo velike koristi za upoznavanje naše zemlje.

U knjizi su ova zaglavlja: Niš u istoriji, Svelski položaj i njegov značaj, Geografski položaj, Zemljoradnja, Stočarstvo, Rudarstvo, Radinost, Trgovina, Озјаје kulfurne prilike i Niš i okolina kao turistiéki kraj.

34