Jugoslovenski Rotar

Čestifajući niškome klubu, a naročito njenom vrednom članu, br. Dušanu Viloroviću, koji je ovo izdanje priredio, mi ga najtoplije preporučujemo svoj braći i klubovima za njihove knjižnice.

Jedna ispravka. Iz iszvešlaja sa distrikine konferencije u Skoplju, šfampanom u Jugoslovenskom rolfaru, izostalo je slučajno da je i R. K. Karlovac aktivno ucestvoveo na konferenciji sa svoja dva delegata braćom Julijem Jakil i Petrom Nome. — Molimo nage čitaoce da ovo prime k znanju.

Pregled rada naših klubova

Beograd. U mesecu avguslu nisu držane radne sednice, već samo sasfanci sa damama, izvan klupskog lokala. Jedan sastanak (9. VIII) održan je u Zemunu, zajedno sa žemunskom braćom, a jedan (23. VIII) u Pančevu, sa panéevackim rotarima. Ovoga meseca bilo je mnogo gostiju-rotara sa sirane. Od éehoslovackih klubova prisusivovao je br. Moravec, R. K. Ledeé na Sazavi.

Bitolj. Ovaj leinji mesec proveden je najprijainije na ferasi hotela br. Jevfića, code je članovima kluba pored večernje hladonvine i braiskog ražgovora pru-

žena prilika da gledaju najnovije svetske filmove. — Brat Jevtié je referisao o гаdovima na gradskom vodovodu, koje ce braća uskoro imali prilike i na licu mesta da vide. — Usvojen je nacrt za klupsku zaslavicu sa ucrtanim Kajmakčalanom na poleđini.

Dubrevnik. Od četiri redovna sastanka, jedan je sastanak odrzan sa sestrama rotarkama kao drugarsko veée. Braci rotarima iz inostranstva, koji su boravili u Dubrovniku, izlaženo je u susret i olakšan boravak i snalaženje. Pojedina braća “držala su referate iž zvanja, žalim o svojim putovanjima za vreme ferija. Povodom boravka brala Dr. Barbieria iž bratskog R. K. Split, manifestovala se želja za šio tešnjom saradnjom jadarnskih klubova. Od br. kluba Usli u Čehoslovačkoj pdimljena je klupska zastavica. a

Karlovac. Dne 16 augusta 1937 odrzano je u klubu u Karlovcu, oprosno veče sa svojim dosadanjim preisjednikom ing. Fedorom Jamnickyjem, koji se je iž Karlovca preselio, u Zagreb, i prešao u R. K. Zagreb. Ovome sastanku, koji je imao svečani karakter, sudjelovale su i supruge članova. Svečara, pozdravio je novi prelsjednik dr. Alberto Longhino, koji je u svom govoru iznio sve momenfe koji polsjećaju na minuli boravak ing. F. Jamnickog u Karlovcu, koji je pokraj svoje velike poslovne duznosti, dospjevao raditi u Karlovcu gotovo u svim_ karitativnim akcijama. Zatim je svecara pozdravio dr. Ivan Graho, koji ga nazivlje ocem sirotinje i uzor poslovnog сомјека, је ти želi, da se u novom obitlavalištu, što bolje nađe. Nadalje je pozdravio svečara Julije Jakil, kao industrijalac, te naglasuje, kako su privrednici imali u svečaru dobrog druga i savjetnika. Klupski tajnik Petar Козсемте, iznio je pozdrave članova, koji ovom sastanku nijesu mogli uslijed zaprijecenosti sudjelovati.

Br. ing. Fedor Jamnicki, boravio je u Karlovcu punih 15 godina kao a:геј ог tvrtke Titanit u Mahiénom, le se je uslijed izminuća koncesije preselio u Zagreb. U Karlovcu ostavio je najljepše uspomene.

35