Jugoslovenski Rotar

Predavanja su održana: N. Georgijević: O međunarodnoj službi, dr Šorli: Pariska izložba, |I Navrafil: O budućem razvoju proizvodnje i frgovine (isto je drzao

u R. K. Prag). — Na oprošlajnom večeru sa br. Jamnickim skupljeno je 600 din. u korist Dečjeg obdaništa.

Leskovac. U ovom mesecu su održane 3 sednice sa sestrama. Sastanak od 19 avg. uveliéan je posetom br. guvernera Steve Pavloviéa i rotarima iz klubova Beograd, Ni§ i Bitolj. Br. guverner je odrzao veoma lepo predavanje o Rotarstvu u vezi sa dosadašnjim radom našeg kluba. — Br. Desimir Vlajčić održao je predavanje: Parfimerija i kozmetika u antiéko doba.

Ljubljana. Brat dr. Ivan Skolar ponovio je svoje predavanje iz Skoplja: Uticaj rolarsiva na usfnovljenje dobrih odnosa u poslovnom svetu, Sorli je referisao o Pariskoj izložbi. — Brat Drago Potoénjak dao je izvestaj sa Meduzemaljskog sasfanka u Badenu kraj Beča 7 i 8 avg. On je bio jedini rofar iz Jugoslavije. Doneseni su sledeći zaključci: 1) slvaranje odbora za obaveStavanje stranih rotara, 2) odabrati naroéite rotare za vezu medu pojedinim klubovima, 3) izmena omladine, 4) Skupinski obiski, 5) Izmena nedeljnih izveštaja, 6) Izmena gosliju — govornika. — Toplo je pozdravijen brat Josef Zaba (R. K. Zlin) pastguverner 66 distrikta. Rot. dr. B. Lavrié dao je predavanje o Hirurskom kongresu, koji se tih dana odrizao. u Ljubljani. Na kongresu je pročitano 63 referata od stručnjaka iz celog slovenskog svela. — Poslednja je sednica održana u Vevče (7 km. od Ljubljane) gde je br. dr. Ciril Pavlin, direktor tvornice hartije održao veoma uspelo predavanje: Od smreke do hartije, sa prikazom svih mena materijala. Dva puna sata razgledala su braéa ovu zaista veoma zanimljivu fabriku i foplo se zahvalili bratu Pavlinu.

Maribor. Na prvom mitingu u augustu posetili su nas članovi nove uprave Rolary Kluba Graz (Austrija). Тај miting bio je posveéen Mariborskoj nedelji (svakogodisnje privredno-kulturna izložba) i održan je većim delom na samom izložbenom prostoru M. N. Ovom prilikom čestitao je prefsednik, gradačkog kluba, Ing. Sattler, Rofary Klubu Maribor Као velikom polporniku domaće privrede. — 327 meeting odrzan je u Limbusu kod Maribora, a jednim delom na pohorskom imanju gostoprimljivog brata Miloša Oseta. — | ovog meseca bila malone polovina bra¢e na otsustvu, tako da je prosečna mesečna frekvenca spram jula porasla svega za 1%. — Braća, koja su se vrafila sa ofsustva odn. sa pula, održala su predavanja o svojim uliscima odn. zanimivim doživljajima, tako brat Peteln o ofvaranju ,,Hrama nemacke umetnosti” u Munchenu, brat Dr. Hanaman (Zagreb) o izlozbi ,,Schaffendes Volk" (Narod koji stvara) u Disseldorfu, brat Jurković o prilikama u Severnoj Ifaliji odn. u Južnom Tirolu, brat Šorli o svom putovanju za Pariz — i bra} Marinić o svojim ofkrićima na najlepSoj rivijeri sveta, tj. na obali sinjeg Jadrana od Susaka do Budbe. — Klub је zaključio, da mora svaki član kluba posetili bar jedan pu} godišnje koji drugi klub. — Brat Pastprezident Krejéi bio je odlikovan R. J. K. Ill — Rotary Round Table u Rogaskoj Slatini bio je i ovog meseca dobro poseéen i to od braée iz Beograda, Maribora, Osijeka, Splila, Šibenika i Zagreba. — U mesecu avguslu zabeležio je ovaj klub rekordambroj poseta od domaće brače: 5 puta iz Beograda, 6 puta iz Zagreba, 3 puta iz Osijeka, 1 put iz Splita, 2 puta iz Sibenika.

Nis. Sednicu od 18 avg. posetio je službeno guverner Steva Pavlovic, sa br. Borom Milutinovicem iz R. K. Beograd i br. Niciforom Jefticem R. K. Bitolj. Brat Nik. Banjac odrzao je vrlo lepo predavanje: Podizanje siručno privrednog podmlafka. — Jedan sastanak održan je u Niškoj Banji, gde su uzele učešća i 8 sestara-rotarki. 36