Jugoslovenski Rotar

IZ ROTARSKOG SVETA

CEHOSLOVACKA — 66 disfrikt R. I.

Cee na’ distrikt je obhrvan velikom žalošću. Omiljeni naš Preisednik-Oslobodilac a počasni guverner našeg dislrikla Dr. T. G. Masarik umro je 14 septembra ©. g. Voljen od svakoga i oplakan od celog naroda. Preminuli na3 prvi Pretsednik bio je veliki rotar. Primivsi se po€éasnog guvernerstva potvrdio je opravdanost i poirebu Rofarsiva u Čehoslovačkoj, zalo se i sa čašću poslavio na čelo čehoslovačkog Rotarsiva. A s punim pravom poslao je uzor pravog rolara celim svojim zivotom i njime ovaplofio ideal služenja bližnjima, narodu i čovečansivu. On nas je uveo u evropsko kolo i tako smo poslali odlučujući činilac u evrcpskom i svelskom živolu i io polpuno u duhu 4 rofarskog cilja. Svi čehoslovački rolari se klanjaju u dubokom bolu velikom Pokojniku, čijim se požrivovanim radom i rodila sloboda čehoslovačkog naroda i zaklinju se da će uvek oslaii verni njegovoj narodncj ideji i lrajnom pošlovanju njegovoj svetloj uspomeni.

RAD GUVERNERA I DISTRIKTA

Guverner Hyka je objavio svima klubevima i svima guvernerima po celom svefu tuznil clas o smrti Pretsednika-Oslobodioca. U distriktnu kancelariju prispele su izjave sauéeséa sa sviju strana. — Na skupStini pretsednika i sekretara rotarskih klubova u Pferovu 4 i 5 septembra o. g. uéesivovalo je 37 pretsednika, 26 sekrefara i 32 drugih rotara, kao zastupnici 40 klubova. Svega je sa gostima bilo 140 osoba. Skup je u svakom pogledu uspeo. Referali rof. Vrane: o dužnoslima i funkciji pretsednika, rot. Rudla: o duznostima i funkciji sekretara i rof. Podhajskog: o služenju u klubu, biće Stampani u po 500 primeraka i rastureni svima klubovima. 5 septembra o. g. ofvorena je nova gradevina udruženja sludeniskih domova, delo éehoslovaékih rotara, koji su ovim činom pokazali kako se praktično služi omladini. Guverner je ovoga meseca obišao klubove: Hradec Kralove, Podebrad, Mladu Boleslavu, Plzenj, Pardubicu, Rudnicu i Kolin. — U svima klubovima odrzane su komemorativne sednice u slavu Tome) Masarika.

RAD NEKIH NASIH KLUBOVA:

Bratislava. Cefvoro braée je posetilo Meduzemaljski sasfanak u Badenu kraj Веса. Кој. Belohorski iz Madarske cdrzao je predavanje ,,Rotarstvo u Mađarskoj".

Nevi BidZov. Odrzana je komemoracija u éast b. guv. dra Tille-a, na kojoj su učesivovali i mnogobrojni sfudenti.

Opava. Ma drucarskom večeru učeslvovao je i dr Karel Engliš, guverner češke Narodne banke.

Pelhfimov. Rof. Šprongl je predavao o prilikama u Jugoslaviji a br. Komarek: Pulem preko Grossglokner-a u Jugoslaviju autom.

Pisek. Roi. Moravec je prikazao svoj film o konvenciji u Nici.

Pizen. Priredili naročitu sednicu s femom: o Rofarslvu, na koju su pozvani bili svi mesni novinari.

33