Jugoslovenski Rotar

i uspehu. — Dr. Robe upoznao je braću sa radovima na opst. zgradi u kojoj se ima smestiti zenska gimnazija.

Povodom smrti T. Masarika izjavijeno је saucesce 66 Distriktu, a braf V. Kešeljević govorio je o značaju i zaslugama velikog pokojnika.

Čuprija-Jagodina-Paraćin. U potpunom zadovoljstvu Sto je proslava Chartera onako sjajno ispala u Jagodini, klub se na narednim sednicama bavio sređivanjem česlifaka i poklona, koje je dobio od skoro sviju naših klubova. — Sekretar je referisao o feškom gubitku subotiékog kluba smréu br. dra Martinisa. — Na sednici od 17 septembra brat Svetolik Stojšić, kao slari češki vaspitanik, govori o velikom pokojniku €e3kog naroda, pretsedniku-Oslobodiocu Masaryku i spominje njegova predavanja, koja je kao student fehnike slušao u Brnu u fajnom jugoslovenskom drušfvu sludenafa „Jugoslavia”. Ocrlava rad društva „Jugoslavia” u Brnu za vreme habsburške monarhije, i Masarykova predavanja održana u suferenu fehničkog fakulteta. Masaryk je u fo vreme govorio jugoslovenskoj omladini o konkrefnom i realnom radu i jedno njegovo predavanje bilo je: „O silnom radu u narodu i za narod”. To je bilo za vreme burnih uličnih profesla i borbi protivu habsburškog režima i protivu hegemonije Nemaca. Br. Stojšić navodi kako je prof. Masaryk kritički govorio o radu Slovena, naročito Rusa i da je fačno obavešlavao i pripremao omladinu za budućnosi. On je predviđao događaje 20—30 godina unapred. Niko u fo vreme nije slufio, da će se ubrzo osfvarifi njegove ideje i njegov živofni realni program. Sa uzvikom: Večna slava Masaryku! završena je ova fužna sednica.

Dubrovnik. Klub je i ovog meseca imao mnogo poseta gostiju rotara iz inostranih klubova iz Ceheslovaéke, Engleske, Nemacke, Austrije i Poljske. Od poselilaca iz domaćih klubova: braća Edo Marković i Dr Ivo Belin. R. K. Beograd—Zagreb, prisustvovala su za celo vreme boravka sastancima kluba.

Brat Edo Marković održao je predavanje „O feškoćama našeg izvoza agrarn:h proizvoda i njihovog plasiranja”. Brat} Dr Malija Vidoević održao je predavanje „Ovogodišnji rezulfafi posete furista u Dubrovniku”. Gost rotar Oskar Rieihof, R. K. Teplice-Šanov, Čehoslovačka. — Kratak prikaz o slanju privrede u Čehoslovačkoj.

Jedan sastanak održan je ceo u znaku odavanja počasti рос. Т. 6. Masaryku, Pretsedniku-Oslobodiocu. Pored pretsednika kluba, na fome sasfanku održao je komemorativni govor i prisutan gost rotar Oskar Riethof iz Čehoslovačke.

Karlovac. Predavanje drži br. Dr. K. Bival, „Šio znači gledati i vidjeli”. Predavač govori shfručno o vidu i gledanju, o oku, uspoređujući ga fotografskom kamerom. Tumaci kratkovidnost i dalekovidnost, slabi vid u_ starosti, esliepljenje, nosenje o¢ala, bolest oka, te sve pojedinosti odnoseée se na oko. — Nakon predavanja razvila se je ziva diskusija svih prisutnih obzirom na interesantnost teme, kojom prilikom predavaé davao je potrebne upute svim prisutnima. — Pretsednik dr. Longhino komemorise smrt Pretsednika-Oslobodioca Tome G. Masaryka i ocrtava vrednost njegovu za Cehoslovake i Jugoslovene.

Ljubljana. Mnogo naših élanov je у zadnjem éasu potovalo po tujini, zato so nam ia vecer nasi popotni bratje podali svoje bezne potne utise. Br. dr. Golia je opisal svojo pot po Neméiji. Kaj zanimiva so bila njegova izvajanja tudi o njegovem polu po obrenskih vinskih goricah. — Br. ing. Knez nam je lepo opisal svoje ulise, ki jih je dobil na svojem polovanju po lfaliji. — Br. prof. Prezelj је obiskal Francijo in Grčijo, БИ је мескга! доч! R. K. Afene in nam prinaša iskrene pozdrave

36