Jugoslovenski Rotar

Dne 15 oktobra o. g. nastavljeno je zasjedanje Evropskog savjetodavnog odbora. Za vrijeme odmora, u pojedinim prostorijama u kojima je bila priređena zakuska za učesnike zasjedanja, dali su naši gosti značajne izjave, koje ovdje iznosimo:

Pretsjednik William de Cock Buning rekao je slijedeće: „Već 9 godina prisusfvujem raznim sjednicama i sastancima, no moram Vam priznati da me je ugodno iznenadio i doček i organizacja samog saslanka u Vašem lijepom Zagrebu. Po raznim zemljama navikao sam na razna_gostoprimstva, no ovakovo kao u Zagrebu još nisam nigdje vidio. Zao mi je šlo još ne poznam Vaš jezik. Nadam se međutim da će nam uspjeti da sastavimo konačno jecinu sinfezu od svih pokušaja za slvaranjem međunarodnog pomoćnog jezika i onda će nam biti lakše sporazumijevati se.”

Раз!-ргебједтк Еугорзкод savjetodavnog odbora rofar Kurt Belfrage izjavio je slijedeće: „О сеп зат dočekom i organizacijom. Sve je fo kolosalno. Mnogo sam čuo o Vašoj zemlji i već sam zaželio da je vidim. Premda u subolu putujem, siguran sam da ću se ponovno u nju vratiti. Tako je lijepa. O njoj mi je mnogo prigao dobar poznavalac moj zemljak dr. Alfred Jensen, tako da sam dobio neopisivu zelju da tu zemlju upoznam.”

Rolar Bixio Bossi, član švicarskog parlamenta, dao je izjavu:

„Dijeli nas samo 13 ili 14 sati do Vaše zemlje a ipak kod nas znadu veoma malo o Vama. No sada kad smo zaslugama rofara upoznali i Vas malko bolje, vidim da smo veoma bliski. Kod nas su fri naroda i fri raz licite kulture, pa ipak se slažemo: to nas je poučilo da verujemo da se mogu više naroda lijepo slagati.

Nismo imali pojma da ova zemlja može biti od koristi. Čujemo uvijek da se govori o velikim zemljama, a o Vama samo kad se spominje Mala Anfanfa. No sada, posredstvom rolara, upoznali smo i Vas. Kod nas rofara svaki može zadržali svoje poliličko mišljenje, jer znade da u fo neće nitko dirati i da će ipak moći rofari da se slože. Ovo naše poznanstvo s Vama najboli je dokaz: što koristi rofarski pokret za iskreno upoznavanje naroda. Trebalo bi još više učiniti da se narodi među sobom zblize.”

Rotar Franz Schneiderhan, glavni infendant Bečke državns opere, Burgtheatera i Akademietheatera i pretsjednik svečanih igara u Salzburgu izjavio je:

„Izvedba baleta „Licitarsko sree” veoma me je interesovala i veoma me zadovoljila i sa muzičkog i sa koreografskog stanovista. PartiTura pokazuje da ju je sivarao fini i muzički obrazovan muzičar. Imade svoju posebnu draž, jer se osjeća blizina hrvatske pucke popijevke, koju je kao bazu za svoje djelo prekalio svojim umjefničkim osjećajem. S koreografskog slanovišta veoma su interesantni laki pokreti jednoslavni narodnih plesova, koji su u plesnom smislu profinjeno preobraženi, tako da ipak nisu izgubili ništa od svojih nacionalnih plesnih karakteristika, a šlo se fiče grupiranja masa, moram reći da su postignute izvrsne grupe pune akcije. Lijepa i originalna narodna nošnja, koja pokazuje bogahsivo fantazije u biranju moliva, dala je izvedbi naročitu ciraz, a oku veliko zadovoljstvo. у

12