Jugoslovenski Rotar

ЧАРТЕР СОМБОРСКОГ И СТАРО-КАЊИШКОГ РОТАРИ КЛУБА М. Ж. Павловић (Р. К. Сомбор)

Завршетак прошле ротарске године обележен је оснивањем неколико нових ротари-клубова чије званично увођење у интернационалну ротарску заједницу пада у сами почетак ове ротарске године. То значи да је почетак садашње ротарске године освежен новим снагама; југословенска ротарска заједница проширена је и бројно оснажена са близу стотину чланова, а за толико је увећана и светска ротарска заједница. Због тога најмлађим клубовима било да су основани на измаку прошле или на самом почетку ове године и пада да буду званично зачлањени у Р. И. у првој половини ове р. г. У томе акту се, поред осталога, стапају делатности претходног и садањег Гувернера и чине да живот ротарске заједнице тече беспрекидно, да се зупчасти точак без застоја окреће и развија нове енергије, да се стари и нови чланови састају, упознају, братиме и проширују своје заједничко коло и да се раније појединачне идеологије постепено метаморфозирају и трансформирају у једну нову, општу, заједничку ротарску идеологију.

Из тих побуда и у том циљу састали су се, 30 октобра ове године у Сомбору, чланови сомборског и старо-кањишког ротари клуба, да као ротарска мезимчад заједнички прославе своју највећу свечаност Чартер — званично ступање у Р. И. и примање повеље о том приступању.

Прослава је обављена у укусно намештеној и украшеној великој сали хотела „Слободе". У самом челу сале, испод слике и иницијала нашег младог Краља, заузели су своја места садашњи и претходни гувернер 77 дистрикта и претседници клубова-слављеника; даље, опет за челним столом, ређали су се претседници и изасланици суседних ротари клубова и то: из Н. Сада, Београда, Б. Тополе, Суботице, В. Кикинде, Ст. Бечеја, Сл. Брода, Вуковара и Винковаца; за симболично постављеним столовима, који су упирали у челни, заузели су места чланови домаћег и гостинских клубова са својим супругама и гостима-неротарима.

Тачно у заказано време претседник сомборског ротари клуба отворио је свечаност упућујући поздрав Њ. В. Краљу Петру I! u износећи значај данашње чартер-прославе; поздравља брата Гувернера и брата пастгувернера, изасланике братских клубова, сву браћу-ротаре и госте, па наређује рол-кол, чиме управо и отпочиње званични део прославе.

По извршеном претстављању на позив претседавајућег брат Ернест Шефер, р. к. Ст. Кањижа, изнео је укратко историјат и рад старо-кањишког р. к. од оснивања (26-6-1937) до данас. За овим је члан сомборског р. к., брат Милорад Павловић одржао предавање: Историјат оснивања р. к. Сомбор у вези са културно-привредним значајем града Сомбора. Предавач је још у почетку нагласио да ће оставити по страни регистровање сувих факата о животу и раду Клуба, јер они имају више статистичко-компаративну вредност и не могу слушаоцима дочарати живу слику ротарске идеологије, па ће у накнаду за то настојати да потециште идеје и тлавни мотив делања ротарске заједнице извуче из њиховог исхо-

19