Jugoslovenski Rotar

su namenjeni i služe kao sabirišta robe doličnog kraja i na distribuiivne. Ovi poslednji se podižu u krajevima gde se roba prodaje.

Redovno se silosi podižu u važnim trgovackim centrima sa pogodnim železničkim i vodenim saobraćajem. Bez dobrih komunikacija se uspesno rad silosa ne moze ni pretstaviti i zato se podizu na samim obalama reka i mora ili u neposrednoj blizini željezničkih stanica. Moderan silos je obično cilindriénog oblika podeljen prema kapacitetu па veći broj ćelija koje su u međusobnoj vezi i raspolaže sa uređajem za utovar i istovar.

Osim foga snabdeveni su silosi sa uređajem za prevrtanje robe, regulisanje temperature, neki imaju i posebne hladnjace, zatim sa uredajem za zračenje, pakovanje, merenje robe i dr. manipulacije kao i za uzimanje uzoraka robe. Roba smešfena u silosu obavezno se osigurava a silos preuzima i jamsfvo za osfavljenu robu kao brižljiv frgovac. Pored foga dužni su silosi da čuvaiu poslovnu fajnu svojih osfavljača.

Silos poverenu mu na čuvanje robu prilikom prijema kvalitativno ispituje i kad je u pitanju zamenljiva roba kao na pr. pšenica, ne smeSa posebno već zajedno sa robom drugih osfavljača. Ne zamenjljivu коби | ро пајоди озјамасеми гатеп ми robu čuvaju silosi odvojeno.

Ostavljaču prilikom predaje robe izdaje silos skladišnicu (varant) koja sluzi kao potvrda prijema i kreditni papir. Varant se sastoji iz jednog ili dva dela, danas u većini država iz dva dela (Zweischeinsystem). Jedan deo je u sfvari priznanica i služi za dokaz vlasništva oslavljene robe a drugi deo, u našem zakonu nazvan varani, za kreditno srefsfvo. Skladišnica prema našem zakonu mora sadržalfi: firmu i sedište silosa, broj skladišne knjige, ime i prezime, zanimanje i stan озјамјјаса гобе, fačno naznačene vrsfe i količine i kvalitet robe, osigurane robe, trajanie Cuvenje robe, pristojbe i troskove silosa, mesto i dan izdavanja skladisnice i potpis firme silosa.

U izdatim skladiSnicama (varantima) duzan je silos da vodi posebnu matiénu knjigu koja sadrzi glavne podatke iz same skladiSnice. Ostavliaé robe smafra se vlasnikom i njegov idenfifet silos nije dužan

> ispituje. 3 |

Skladišnica je u nekoliko slična menici i prenos vlasništva se vrši indosiranjem, pravni učinak je sličan kao i kod menice. Prenositi se mogu oba dela skladišnice odvojeno ili zajedno. Roba iz silosa se izdaje imaocu oba dela skladišnice pošto prethodno silosu budu isplaćeni froškovi oko čuvanja i uskladištenja robe.

Javna skladišta ne mogu frgovafli za svoj nifi za fuđ račun. Pozajmicu na smešfenu robu mogu silosi prema našem zakonu izdavafi ako zalo imaju odobrenje do najviše 75%"o od vrednosti robe. Francuski zakon fakođe dopušla ovakve pozajmice dok austrijski fo izričilo zabranjuje. Silosi uživaju u većini država zeljezničke povlastice a narocito povlasticu reekspedicije. Obično silosi služe i kao slobodna carinska i troSarinska smestista. Na robu za koju je izdata skladišnica kao i na prava koja pripadaju u pogledu robe imaocu priznanice i varanta ne moze se fraziti izvrsenje ili obezbedenje. Predmet izvrSenja moze biti samo skladisnica kao takva.

Sa nacionalno-ekonomskog gledista korisnost silosa sastoji se u sledecem: 1) troSkovi odrzavanja vlastitih magazina (podizanje, urede-

23