Jugoslovenski Rotar

3. Лекари, бабице, учитељи и учитељице су обавезни, да ypeду за младеж пријаве случајеве осакаћења код младежи до 18 година. Лекари, лица која се баве негом болесника и остали здравствени органи, имају да пријаве и случајеве, у којима постоје знеци могућности осакаћења. Овај закон одређује обавезног носиоца трошкова за негу и оздрављење сакатих у ужем смислу. У пракси се, међутим, испоставило, да — барем у Пруској и Саксонској — брига о сакатима у својој борби против предиспозиције за осакаћење још није нашла најповољније решење у погледу питања трошкова.

3. Статистика старања о сакатима.

За спровођење законом регулисаног старања о сакатима стоје за сада на расположење око 90 завода и болесничких оделења са округло 13.000 кревета. На конфесионалне организације отпада 48 завода са далеко преко 8.000 кревета, док заводи, који нису конфесионално везани (институције, које потпадају под Н. С. Ф., Црвени крст, универзитетске клинике и други државни заводи), располажу са око 42 завода са 4.200 кревета.

За Пруску даје Д-р Екхард следеће податке: заводи за сакате примили су крајем 1933 год. 139.289 сакатих испод 18 година, од тога броја су амбулантно лечени 131.871, док је 7.418 сакатих било смештено у заводе. Земаљски савези за бригу о сакатима су у рачунској години 1932/33 на старање о сакатима издали свега 10,2 милиона рајхсмарака.

За оцену будућих задатака старања о сакатима је наравно од пресудног значаја питање: „Како се сада развија број сакатих, утврђени амбулантским или заводским лечењем:

Према најновијим испитивањима Екхарда може се констатовати да се број сакатих, који се лече у заводима, као и време њиховог лечења смањује. На статистику Савеза немачких домова за сакате унутарње мисије примећује Екхард следеће:

Број „клинично лечених" пење се од 1928 до 1930 брзо на преко 8.000; од 1931 овај број варира између 5000 и 6000. Фреквенција клиника је највећа 1929 г. Број питомаца, упућених на школску и стручну наобразбу, стално опада од 1929 г. Узевши највише стање, укупни број смештених сакатих испод 14 година опао је округло за 28%0, а преко 14 година за округло 15%. Број клинично лечених пао је за време једне године за 31%/0; шегрта и школске деце за округло 3807.

4, Франкфуртско заседање организација за старање о

сакатима.

Овогодишње заседање бавило се у првом реду социјалнолекарским основним питањима старања о сакатима. Како је претседавајући, проф. Хоман (Франкфурт) у уводу подвукао, морала су специјална питања васпитања сакатих доћи у други ред, ради оних главних питања, која се односе на спречавање осакаћења и што обимнијег уврштавања телесно спречених у људску заједницу.

Резултати предавања и других саопштења, у колико су били од социјално-медицинског значаја, могу се сабрати у следеће:

28