Jugoslovenski Rotar

1. Прирођене или добивене телесне аномалије код малог детета не смеју сасвим зарасти, већ се морају одмах лечити, јер је то најјефтиније и најцелисходније, пошто свако огрешење о принцип имедијатног лечења, одмах иза дијагнозе, лечење продужује, отежава и чини га мање успешним.

2. Сразмерно многи преломи костију код деце доводе често до сталне телесне спречености и умањене радне способни, јер ове преломе нису одмах лечили ортопедски школовани стручни лекари.

3. Пошто скоро половина случајева у ортопедским институцијама и једна трећина војних обавезника има мане у апарату за кретање и подупирање, које се могу избећи, морају родитељи, школа, омладинске организације и фабрике обуће радити заједнички, да би се планским ојачањем ноге и обућом, која потпомаже а не изопачава природно кретање ноге, искоренила ова штета.

4. Мако се у новије време у заводе упућују само најтежи случајеви осакаћења, доказано је, да је могуће да се двема трећинама заводских питомаца да потпуна стручна спрема, а округло четирим петинама да економска самосталност.

5. Исто тако захтева морални утицај осакаћења у узрасту и одраслог, да се лечење предузме у време, када сакати још није потпуно свесан значаја тога недостатка и одатле још није било утицаја на његов душевни живот.

Ова предавања су допуњена обавештењима Д-р Екхарда о заштити, коју сакатима пружа Земаљски савез сакатих. Из овога јасно произлази, да се највећи део сакатих обраћа својој организацији ради саветовања и посредништва при упослењу, док су молбе за потпору веома ретке.

Из свих говора произлазила је жеља, да у будуће, помоћу одговарајућих законских мера, буде лакше и брже одређен онај, који има да сноси трошкове старања о сакатима. Као пример указује се на то, да извесни тешки недостаци код малог детета, који доцније морају неминовно да доведу до радне неспособности, могу код одојчета још лако да се отклоне, док већ код једногодишњег детета дају неповољне изгледе на излечење. У таквим случајевима је дотично дете у тешкој опасности, када се тек после 8 месеци донесе решење, ко ће да сноси трошкове, пошто је на том решавању морало да ради шест разних надлештава.

Rotary Klub Baden kraj Beéa. U svom izveStaju o sastanku. od 6 oktobra o. g. kaze sekretar br. Petschek izmedu ostalog sledeée: ,,Sa sviju strana sveta dolaze nam izveétaji i bilteni rotarskih klubova od kojih ću danas spomenufi narocito one гојатејић klubova iz Neapolja, Montevidea i odli¢no sasfavijene izvestaje na nemačkom jeziku R. K. Ljubljana {Jugoslavija} koji prikazuju veliku živost tog primerno vođenog kluba.

29