Jugoslovenski Rotar

Da li poznajete Kanadu! Pilali smo u prošlom broju „Jug. Којага". Evo vam danas jedan

REFERAT O KANADI

Gost rofar Milan Naumović, klasifikacija ,,KĆonzularna služba” odazvao se je najljubaznije pozivu brata fajnika i održao kratak referat o Kanadi. Odveo nas je za krafko vrijeme u nama nepoznatu zemlju, o kojoj je i pored kralkoće vremena uspio da kaze mnogo _interesantnoga. U poéetku prikazao je zivot i rad Rotary kluba Montreal, kojemu on pripada. Klub broji oko 300 članova. Već ovako veliki broj čini nemogućim da se rad odvija kao u malim klubovima, nego se radi po komitetima. Novi članovi dodijeljuju se odmah u jedan od komiteta, gdje se upoznaju sa drugim članovima, jednom rijeci, komiteti u velikim klubovima nadoknađuju onaj lični dodir, koji je u našim klubovima. Naročita se pažnja posvećuje sfrancima, koji su uvijek vrlo lijepo primljeni. Klub podržava visoki standard. Predavanja, održana u ovom klubu, slušaju manji klubovi putem radia.

Brat Naumovié kaze, da je, obilazeci i druge klubove u Kanadi, došao do uvjerenja, da je standard klubova veoma visok. Rotarski ideali provadaju se s voljom. Oni doduše smafraju da su evropski klubovi bolji i da više rade, ali on je uvjerenja da nije tomu јако.

Govcreći o svom klubu upotrebljuje gost priliku da odmah izruci pozdrave pretsjednika i ostalih članova, kao i želje za uspješan rad u Rotarstvu.

O našim iseljenicima kaze da ih ima oko 20.000, Sto prestavlja priličan broj, koji ali na ogromnu feriloriju ne znači mnogo. lseljenici su koncentrirani oko industrijskih centara. Poljoprvrednika imade malo. U glavnom postoji jača naša kolonija u Vancouver-u. Imuéniji su brodovlasnici, vecina Dalmatinci. Ostali u ovom predjelu na Paciliku bave se u glavnom ribarenjem. Za samu Kanadu kaže da ju čeka velika buduénost. Sumsko je blago veliko, koje se izrabljuje. Na rudnom je blagu (zlatu, olovu) isto bogata, a freće vrelo prihoda je pšenica. Udio Kanade na svjetskoj pijaci dostize 30°/o.

Ulicaj Sjedinjenih država na Kanadu u poslovnom smislu je velik ali pored svega foga Kanađanin osjeća privrženost Engleskoj. Narod je ponosan što pripada engleskom carsivu.

Završujući kaze gost da mu je veoma drago da moze konstafovali kako je Rofari klub Zagreb osvjetlao obraz, kako je lijepo prefstavio ne samo grad Zagreb nego i Jugoslaviju prigodom zasjedanja Evropskog savjetodavnog odbora. Osobito mu je milo da je mogao da govori danas u klubu. Iz R. K. Zagreb

Receptivni turizam Receplivni ili pasivni turizam obuhvaća sve one činioce turizma, koji primaju sfrance, kao n. pr. ugostiteljske radnje, prevozna sredstva,

saobraćaj. uređaj kupališnih mjesta i f. d. To za razliku od aktivnog turizma, koji obuhvaća djelafnosft oko propagande, organizacije pufo-

30