Jugoslovenski Rotar

Ovaj prvi korak dao je dragocjeni pregled u postojeće prilike i takovim radom sivorena je osnova za kasniji rad.

Koncem 1934 izdalo je Ministarstvo trgovine i industrije Uredbu o uredenju ugostiteljskih radnja i Uredbu o struCnoj spremi za ugostiteljske radnje a 1936 izdata je Uredba o unapredenju turizma, iza koje su neke Banske uprave odmah izdale potrebne pravilnike.

Time je stvorena konačno zakonska osnova za čitavu fu djelatnost, а šlo je glavno, fo je propis glede taksa, koje plaćaju sfranci a koje su do sada mnoge općine frošile u svoje svrhe. Unapred smiju fe takse da se upotrijebe samo za potrebe turizma i time je stvorena finansijska osnova za furističku djelafnost.

Ministarstvo frgovine i indusfrije pridržalo je samo vrhovni nadzor nad turizmom i daevanie glavnih smjernica, pa je u tu svrhu osnovan Vrhovni državni furistički savjet.

Banskim upravama dala je puna sloboda u pogledu unapređenja lurizma, šlo je bilo pofrebno radi vrlo različitih prilika u našim banovinama. Opšle upravne vlasti prvog slepena vrše neposredni nadzor nad čitavim furizmom.

Kod općinskih uprava osnivaju se Turistički odbori, koji vrše djelatnost na svome podruéju. Pojedini predjeli zadržavaju odnosne Turističke saveze kao malice tih odbora.

Radi sličnih uslova za furizam na Hrvafskom primorju i u Dalmaciji došlo je do saradnje između Savske, Primorske i Zetske banovine, pa su fe fri Banske uprave donijele sporazumno svoje pravilnike, o kojima je već spomenuto. Jednako su odnosni Turistički savezi u Sušaku, Splitu i Dubrovniku slvorili jedan posebni odbor za rešavanje pitanja turizma na Jadranu.

Medutim, sve te uredbe pokazale su pofrebu jednog popunjenja.

Upravne vlasti podvrgnute su čestim personalnim promjenama a svi upravni činovnici nisu verzirani u furizmu. K fome su naročito Sreska načelstva preoplerećena drugim poslovima. Općinski furistički odbori podleže često lokalnom uticaju.

Trebalo je sfvorili osnovu za međusobnu saradnju vlasti i орстskih furističkih odbora. Trebalo je sfvoriti jedan organ, koji bi na licu mjesta nadzirao funkcionisanje svih brojnih komponenata furizma i time s jedne strane odteretio drzavne i komunalne viasti a s druge strane njima dao oslona, pa da postupak bude jednoobrazan, neprekidan ı izvan lokalnog uticaja.

Prvi je Turistički savez na Sušaku još lanjske godine pokrenuo pisijskim zakonom za 1936/37 god. kad je Minisfru poljoprivrede дајо stiteljskim radnjama, postupku sa gostima, cijenama, propagandnom radu, vođenju statistike i t. d. Trgovinsko-industrijska komora iz Zagreba obavila je tokom ovogodisnje sezone po svome pretsjedniku i tajniku informativno putovanje и дјаупа Кира па тјезја Hrvatskog primorja, pa se je i fom prilikom došlo do jednake konstatacije. Međulim je komora gledište Saveza upotpunila u fom smjeru, da bi se u svrhu fakovog nadzora postavilo za područje Saveza jednog Turisličkoq inspektora, koji bi uz autoritet Banske uprave bio kontrolni organ nad čitavom furističkom djelafnošću unutar Saveznog područja.

32