Jugoslovenski Rotar

Banska uprava je taj predlog odmah usvojila i osnovan je Turisticki inspeklorat za Hrvatsko primorje i Gorski kolar, čije agende vodi Turislistički inspektor, kojeg pofvrduje Banska uprava savske banovine.

Tim načinom će prije svega upravne vlasti imati mogućnost jednoobraznog rada u pogledu furizma i sva Кира па mjesta biti će jecnakim načinom u stanju, da vrše svoje zadafke. Jednako će i općinski luristički odbori bifi u stanju, da međusobno sarađuju u punom opsegu. Pregled ugostiteljskih radnja vršiće se po jednom zajedničkom postupku. Propaganda biće pod jedinstvenim nadzorom a statistika imade u Turistickom inspektoralu zajednički nadzor. Time ée takode biti mogucno, da se po potrebi podrede lokalni interesi opéim turistiékim interesima. .

Stafistička djelafnosf ograničavala зе је до зада samo na evidentiranju prometa stranaca, medutim statistika imade biti razradena onako, kako je u jednoj frgovačkoj kući razgradeno knjigovodstvo. Taj rad je u furizmu mnogo feži, jer vlada polpuna decentralizacija pa i najmanje jedinice, ali, s obzirom na opée interese za zemlju od samoда Тиигта, Ккеба пас! пастпа, да зе to provede u granicama moguénosfi. Postavljanjem Turisti¢kog inspektora za Hrvatsko primorje i Gorski kotar je Banska uprava savske banovine učinila prva taj odlučni korak, da se naSem receptivnom furizmu posveti najveéa briga i da se brojni propisi, koji sve postojeće smetnje imadu ukloniti, provedu u praksi.

Mi raspolažemo sa prekrasnom prirodom, dobrom klimom, jeffinim cijenama i — šlo freba naročito naglasifi — sa uzornim pomorskim saobraćajem, ali sve se fo nije moglo u cjelosti iskoristiti. Jer stranac je pre Cesto bio nezadovoljan svojim boravkom, naročito posljedicama neistinite reklame, neurednog hofela i nedoličnog postupka personala.

Sva bučna reklama ne koristi toliko, koliko zadovoljstvo pojedinog gosfa. Treba dakle naći načina, da se gost ne samo dovede u naše krajeve, već da se on i zadovolji, da bude dobro smjesten i da mu se pruzi potrebna razonoda.

iz ovog kratkog prikaza jasno proizlazi vaznost receptivnog furizma u turisti€koj politici i bez naroéite paznje pasivnome turizmu ne moze se nifi racunati na stalni razvitak turizma. Prema tome je i Turisticki inspektorat jedna vrlo važna usfanova za daljnji napredak nasega turizma. Gjuro Pany (R. K. Sušak)

33