Jugoslovenski Rotar

predloga o kojima bi se eventualno imalo газргам јан па омот sastanku, pa me o odlukama na vreme izvestiti.

Ovaj bi odbor imao da razvije i najenergičniju akciju da na ovoj konferenciji svaki klub bude zastupljen sa 100% svojih članova.

5. Klupski sastanci. Dosta је пехдодпо Sto više susednih klubova imaju istoga dana nedeljne sastanke. Da se ne bi izostajalo sa sastanka svoga kluba odlazeéi u posetu susednom klubu, bilo bi pozeljno da se susedni klubovi dogovore o izmeni dana svojih sastanaka, kako bi se ova nezgoda od isfodobnog sastanka ubuduće izbegla.

6. Prisustvovanje na klupskim sasfancima. Prema izveštaju Evropskog sekretarijata, za prva dva meseca ove rotarske godine (juli i avgust) najbolju su frekvenciju od sviju Rotary klubova u Evropi, Severnoj Africi i Maloj Aziji, imali ovi klubovi; u Danskoj, sa 70.99%; u JugoSlaviji sa 68.01% i Cehoslovaékoj, sa 63.69/o,

Radujući se ovom uspehu i čestitajući našim klubovima, koji po frekvenciji dolaze na drugo mesfo, molim ih da ih ovo isticanje od strane Evropskog sekretarijata jos vise postakne na jos revnosniji rad.

7. Rotarska ekstensija. Kao i bivši pretsednik R. I. Manier, i pretsednik Duperrey, govoreći o rotarskoj ekstansiji izrazio je Zelju da u ovoj godini vidi bar 500 novoosnovanih klubova, od kojih da na Evropu paane najmanje 1/5, f.j. 100 novih klubova.

Naš je disfrikt u prošloj godini pokazao veliki porast u broju klubova, pa ni ova godina ne bi frebala da bude manje aktivna. Stoga molim sve kumovske klubove koji su na sebe primili rad cko osnivanja novih klubova, da energiéno nastanu da se njihovi dosadašnji napori privedu kraju i da se Sto pre obavestim o sadašnjem slanju njihovog poduzeća.

8. Klupska uzajamnost. Mnogi mi se klubovi žale da sa ponekim klubovima iz našeg distrikta nemaju nikakve veze i da im ovi nikako ne šalju prepis svojih zapisnika sa nedeljnih sastanaka. Ova bi neakfivnost morala odmah prestali, jer se ni zamisliti ne može da medu klubovima jednog istog distrikta nema uzajamne izmene zapisnika i najvećeg kontakta u svakom pogledu.

9. Evropski sekretarijat u Cirihu i Sekrefarijat R. i. u Čikagu. Na zahtev ovih sekretarijata preporučuje se svima klubovima da se ne ustruCavaju traziti i od Ciriha i od Čikaga savete i pomoć kadgod im se za to ukaže polreba.

10. Doprinos R. Il. Vidim da poneki Rotary klubovi imaju izvesnih језкоса oko slanja svoga doprinosa (per capita tax) Rotary International. Preporučujem cla se ova faksa šalje na adresu brata Dragomira Pavlovića, direktora Francusko-srpske banke u Beogradu, a on će se postarati da je dostavi Rotary International.

11. Finansijske neprijatnosti. Nema sumnje da je za svakog guvernera najneprijatnija duznost potseéati klubove па njihove finansijske obaveze. Mnogi još ni danas nisu izmirili pretplatu ni za prvo tromesecje ove rotarske godine, a mi smo veé prešli i prvu polovinu drugog tromese¢ja; ima ih koji ni za proslu godinu nisu izmirili svoja dugovanja; mnogi mi klubovi nisu poslali ni jednu oglasnu pretplatu svojih članova. Pomišlja li se na sve nezgode koje mi se na ovaj način čine?

4