Jugoslovenski Rotar

C

O BUDUĆNOSTI ROTARSTVA

(Uvod u diskusiju.) Dr. Viljem Krejči

Otvoreno priznajem da sam se toga pitanja kao optimista i idealista uvek izogibao. Pošto sam uvek bio uveren da su naša četiri cilja iznad svega uzvišeni, da je svako razmišljanje o budućnosti Roftara suvišno. jer Zivot koji ne bi bio u skladu sa našim načelima ne bi bio dostojan čoveka i time je postavljen najtvrdji temelj za budućnost naše organizacije.

Po nalogu programa sam ipak otpočeo da razmišljam o tome. kakvi su izgledi za budućnost rotarstva. Pri tom sam zaboravio da su naši rotarski vodje kad su nama preporuéili raspravu o pitanju. koje Je s obzirom na dogadjaje posljednjeg vremena dosta tugaljivo. mnogo mučili, ali su ı pored svih slabih iskustava i protiv očekiyanja mnogih. morali biti sigurni u uspeh. kojeg bi postigao naš pokret u budučnosti.

Rotary Je u poslednje vreme preživeo mnoga teška iskustva, koja po izgledu nisu pomogla njegovo stanovište i koja su se pokazala. da su — ako se želimo danas u toj naručenoj nam diskusiji otvoreno i iskreno razgovarati — u otvorenoj suprotnosti sa svim tim, što smo u najvećem razmahu našeg pokreta. naročito pri ustanavljanju kluba. pre sedam godina očekivali. Nije to samo bilo oduševljenje i idealizam. kojeg sretamo kod svakog novog pokreta, već su naše nade u epohalne uspehe pored ideala. na kojima je podignut naš razmah. pomagala i izvesna dejstva, koja su nam svedočila. da Rotary ima zaista i svoj specijalni značaj. Sećamo se izvesnih značajnih sukoba. koji su se posredstvom rotara i pod jasnim uplivom naših ideja rešili bez teškoća i u obostrano zadovoljstvo. O tom su nam kumovi prilikom ustanove kluba znali mnogo čega privlačnog ispričati. Ali je — možda prerano — naišlo doba probe. morali smo doživeti dogadjaje. koji su dijametralno suprotni s fim. što mi hoćemo: rekao sam „izgleda prerano“. ма treba da znači, da se rotarski pokret nije ne samo dosta raširio i da nije naročito proželo onih. koji su imali upliva na tok svetskih dogadJaja i da bi verovafno ti konflikti izostali. kad bi naše ideje Još dublje zašle u šire slojeve naroda. Ne znam, ali pretpostavljam. da je ı u razvoju fih nepoželjnih zapleta više ili manje doprinosio naš rotarski upliv ı da bi se ti konflikti razvili Još neugodnije. ako ne bi polako. a ipak s izvesnom sigurnošću i doslednošću uticala svuda naša velika ideja dobre volje. Nisu to prazne reči, već nam opravdanost te tvrdnje dokazuju izvesne pojave, koje su bile pre. dok nismo imali Botarija sasvim nepoznate. Reči „služenje“. „dobra volja". „sporazum . ..svetski mir“, „priznanje prava i dužnosti. „jednakost naroda“, „роštovanje fudih interesa“ itd.. koje sada neprestano slušamo i iz usta najuglednijih državnika, nesumnjivo su u našem smislu novi dobitak. kojemu ranije nisu pripisivali takav značaj. Uveren sam. da se nave-

94