Jugoslovenski Rotar

dene reči ne ponavljaju u ustima onih, koji odlučuju o sudbini sadašnje generacije samo zato. što ih Je kao sretstvo sadašnje politike pronašao neko. već kod kritičnog pregleda opažamo dvoje. naime da se te reći upotrebljuju u vezi s izražavanjem volje. koja očito liči načelima naših ciljeva i ujedno vidimo. da se zaista pretežni deo svetske politike kreće naročito u poslednjem času onim putevima. koje izgradđuje naša organizacija.

Џуетеп sam. da bi već odavno došlo do sudbonosnih sukoba. da ne bi bilo toliko ozbiljnih ı iskrenih pokušaja da se ublaže trvenja i da se prepreče konilikti. ı konačno. da ne bi došlo do tolike pripravljenosti na komcesije i kompromise. kad ne bi bilo istinskog upliva rotarske ideje na razvoj svetskih događaja. Uveren sam da popuštanje nije samo posledica straha. nego i posledica uvidjavnosti. Razume se da tu naša organizacija nije posegla neposredno u nastale sporove, jer bi to bilo protivno načelima našega delovanja. već te istinske pojave pripisujemo dugogodišnjem sistematskom delovanju i upliyu naše ideje na sve slojeve ljudskog društva. U tim mislima me pomažu naročito dve interesantne pojave.

Jedna od tih pojava Je ta. da se svet. reklo bi se. koncentriše u dva tabora ı to onoga. koji Je odbacio rotarska načela i zabranjuje širenje rotarstva i onog koji dopušta ili čak pomaže naš pokret. Ništa пе inenja tu činjenica. da nama nenaklonjeni tabor čine dva antipoda. dye ekstremne struje. koje se medjusobno dijametralno razlikuju. U našim idejama neprijaznom taboru vidim oba antipoda, preterani nacionalizam i komunizam, a u drugom taboru gledam, kako se skuplja sav ostali svet. koji želi imati mir. koji želi da sačuva kulturu. koji priZznajJe tudja prava i poštuje preuzete sopstvene obaveze i koncesira svakome čovečJa prava. Skoro bih mogao reći. da se izmedju dva neprijateljska tabora udružio rotarsko nastrojen svet.

Druga takva pojava. koja me pomaže u izraženojJ tezi, Jeste ta. što oni. koji doduše dopuštaju razvoj našega pokreta. ali su ipak sami izazvali konflikte — opravdano ili ne —, samo oseéaju u sebi bar dužnosti, da prema svetu. naročito prema rotarstvu opravdaju syoj nastup. U tome vidimo. da njihovi argumenti odlično služe prebacivanjima. koja se glasno podižu iz naših principa.

Uveren sam, da sve te pojave nisu samo slučaj, već rezultanta. na kojoj Je sudelovala i sila naših misli. Ako sam tako kod pregleda situacije, koja treba da bude izhod našoj diskusiji. naveo što mi se momentalno učinilo važno u smeru našeg četvrtog rotarskog cilja, neka mi se dopusti da navedem Još ı to. da su ugodne posledice našega pokreta neuporedivo veće i blagorodnije kod našeg delovanja u korist zajednice i u korist poziva. Tu bih zašao predaleko. ako bih hteo samo letimično navesti. šta Je u tom pogledu naš pokret sve korisnog učinio. Svaki guverner dobija mesečne izveštaje svih svojih klubova o njihovom delovanju. Kad bi mogli tu skupiti sve. što su klubovi ı njihovi članovi dobro učinili u korist zajednice i u korist pozivnog delovanja. došli bi do zaključka, da mora svaki nepristrani posmatrač iskazati svoje duboko priznanje. Pa i u pogledu služenja u klubu nudi Hotary svima onima. kojima je klub postao prijazno ı korisno ognjište, toliko dobra i prijatnosti, da bi klub morali osnivati. kad ga jos ne bi bilo.