Jugoslovenski Rotar

Je uplaćen. Na taj način stanovništvo jednog: sreza moglo je uplivisati na tempo usavršavanja svoje puine mreže. tako da je većina otplatila svoj kuluk i nije odradila. Šteta je. da Uredba o putnim fondovima predvidja da se 25% od naplaćene otkupnine ličnog rada ima prenositi kao dotacija putnom fondu. na koji se više ne odnosi to pametno 1 pravedno pravilo Zakona. da se potroši na mestu ubiranja.

Za dokaz toga da se i merodavni krugovi bave planom ukidanja kuluka. citiram iz članka Načelnika tehničkog odelenja kr. banske uprave u Glasniku Jug. društva za puteve odnoseći se deo: „L ako kuluk u Dunavskoj banovini daje vrlo dobre rezultate naročito u pogledu otkupnine ličnog rada. mi smo ipak mišljenja da bi bilo bolje da se on zameni putnim pritezom. Sigurno je medjutim. da narod ne bi rado primio ni to opterećenje kao što ne prima rado ni ma koje drugo fiskalno opterećenje. ali je kuluk u narodu ozloglaSen i u rdjavoj uspomeni Još od turskog: vremena. te se protivu takvog: opterećenja lakše može agitovati bez straha od zakonske odgovornosti. Zbog toga obveznici ličnog rada u mnogim krajevima na sve moguće mačine izbegavaju da te obaveze izvrše i u toj svojoj nameri nalaze podrške na mnogim stranama tako. da Je uredno izvršenje lične obaveze ili otkupnine. uslovljeno samo disciplinom. koja u svima krajevima nije podjednaka. pa se ta sredstva u raznim krajevima nejednako i realizuju.” Tako piše sam ze. načelnik.

Druga vrsta ličnog rada je kolski kuluk, što znači da su vlasnici zaprega obavezni da besplatno razvoze kamen na puteve. To kud i kamo bolje funkcioniše nego pešački ručni kuluk. Jer Je vreme. kada se kamen vozi. prepušteno obveznicima. koji onda voze kada veé nikakvog drugog posla nemaju. Ali čim treba razvoziti malo veéu količinu kamena, kao na primer za rekonstrukciju šta više za поуогтадп ји pula. odmah prestaje funkcionisati ceo kuluk. pa se mora razvoz Каmena platiti. kao što je slučaj u Somboru ove godine.

Nije bio moj cilj da zlonamernom kritikom ukažem na slabosti i tako omrznutog kuluka, nego samo to, da Vam opisem bezizlazno stanje koje Je nastalo primenom jedne zakonske odredbe. o kojoj svako Zna, da ne valja. a koja ipak — inercijom stvari — ostaje na snazi.

SELO |I GRAD

Dr. Ivan Graho, R. © Karlovac.

U karlovatkom klubu provodi se prema predlogu br. Petra Ko5сеутса, tajnika ovog: kluba, vrlo dobra praksa, da se na održavanje predavanja pozivlju predavaći iz drugih klubova. Tako su u Karlovcu držali predavanja iz Zagreba, br. dr. Milovan Zoričić, ing. Gjuro Stipetić., Marko Bauer, dr. Miljenko Marković. a po programu, ta ртедаvanja se nastavljaju. Nedavno je opet u Zagrebu. predavao član karlovačkog kluba dr. Ivan Graho. o nižoj temi. Oyo Je tim značajnije. kada se uvazi, da je br. dr. Ivan Graho načelnik grada Karlovca. i kojem Je uspjelo srediti gradske prilike u svakom pogledu, i koji je

55