Jugoslovenski Rotar

pokazao ı djelom dokazao, da Jedna općina može živjeti svojim sredjenim tokom i životom. Predavanje bazira na njegovom iskustvu, a izazvalo Je živu diskuziju, koja Je takodjer pretfstavljala drugi dio ovog predavanja. Radi toga potrebno Je. da se ovo predavanje pomno pročita, a praksa medjuklupskih predavanja. da se proširuje i ma ostale klubove.

Malo se čuje pjesme o idili na selu. Došla su vremena i pred nam: Je iskrsnuo cijeli novi problem sela, problem njegovog gospodarstva. zdravstvenog ı kulturnog preporoda.

Temelji našega naroda, njegove fizičke, moralne i materijalne snage kao ı njegove nacionalne svijestu u selu su. Prema tomu je problem našeg sela. — problem našega naroda, a preporod sela — preporod naroda. Omjerivši sadanji kulturni i ekonomski nivo našega sela o niyo našega grada, nailazimo na jedan nesklad, na jednu nesuvislost radi koje cijeli naš narodni sklop mnogo gubi od svoje jedinstvenosti ı kompaktnosti. Taj nesklad izkazuje neku zaostalost našega sela za našim gradom. dakle i zaostalost našega seljačkog naroda. koji čini *|. našega cijeloga naroda i koji pretstavlja njegovu pravu snagu. — za našim гтадјапзуот, ра п тпогот pogledu i za dobrim dijelom našeg radništva. Takav nesklad umanjuje i našu gospodarsku snagu ı našu političku moć ı naš kulturni polet. I za to mi ozbiljno, energično ı smišljeno moramo raditi na uklanjanju toga nesklada, a u tome ćemo najbolje uspjeti. ako uz potrebnu brigu oko što većeg: napretka našeg grada. naših kulturnih i ekonomskih ustanova i vrijednosti u njemu. posvetimo Još mnogo veću brigu oko općeg preporoda našeg: sela ı seljaštva.

Prijeka Je potreba. da se što prije organizira na selu naš javni rad i kulturno prosvJetni ı gospodarski i politički u svrhu što temeljitijeg ı što skorijeg takovog preporoda. Ova organizacija našeg javпог тада imala bi se provesti u pravcu. da naš grad. u prvom redu naša inteligencija stavi svoje usluge više nego li je to činila do sada u sluzbu sela i seljaStva, kao i da svoj život više nadahne čistim narodnim duhom. Čemu bi nas dovelo jedno prebrzo nastojanje. da našem gradu damo lice najmodernijeg gospodarskog i druStvenog Zivola zapadno evropskih gradova. dok bi selo ostalo zanemareno? Nastao bi Jedan dubok ponor izmedju sela ı grada ı naš bi se narod rascijepio u dva suprotna tabora. Naše seljaštvo treba prosvjetu i Jaku gospodarsku organizaciju. To prije svega. a onda i sve potrebne zdraystvene ustanove ı mjere ı mnogo foga drugog. što Gini civilizaciju civilizacijom ı kulturu kuliurom.

Zašto treba našem selu najprije prosvjeta? Na ovo pitanje nije teško odgovoriti. Jer je notorno. da bez potrebnog obrazovanja seljaka ı gradjana nema trajnog narodnog napretka.

Obrazovanje znači stvaranje subjekta, razvijanje umnoga smisla ı oživljavanje svih prilika žiyota njime. Ono znači život staviti ma svJesne snage ı svakoga pojedinca osposobiti za skladno duhovno odredjivanje. Ono znači lično obrazovanje svakog pojedinca. znači dakle u svakom pojedincu raspaliti luč duha, da može svjesno gledat i svJesino htJeti. a to Je danas ı te kako potrebno našemu seljaku ı

550