Jugoslovenski Rotar

U ovom saznanju i kod jednog i kod drugog biće udovoljeno svima propisima zakona, kao i prosperitetu samoga preduzeća. Dobrovoljnost u obavljanju poslova, a isto tako i ljubav prema onome koji poslove obavlja, donosi obostrane koristi. Samo ljubav jednog prema drugom, to jest radnika prema poslodavcu i preduz zeću, kao i ljubav poslodavca prema svima svoji mnameštenicima može biti garancija za prosperitet ne samo preduzeća, nego čitave privrede, što znači i čitave otadžbine, u čijoj sreći Jedino može naći svoju sreću i svaki pojedinac.

TOBOP PAUL THORWALLA, H3ACJIAHMKA ROTARV INTERNATIONAL HA VII. ДИСТРИКТНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ НА БЛЕДУ

Господине гувернеру, брате Слокару, браћо бивши гувернери, поштоване госпође, драга браћо ротари!

ЏПретседник Сеогве С. Нарег и Централна управа Е. |. дали су ми почасну и пријатну задаћу да вам изразим њихове другарске срдачне поздраве и да пожелим у сваком погледу успешан рад конференцији дистрикта. Ја вам такође желим сваку срећу к десетгодишњем јубилеју Југославенског ротари-клуба, који је основан месеца марта 1929 године.

Приближно пре пола године претседник Насег походио је вашу лепу земљу, и могу вам рећи да ми је писао како је био усхићен успехом ротара у 17 дистрикту. Њему је импоновао успешан и опширан рад, који је овде тако енергично изведсн у свим областима културне и материјалне делатности. Ваш дистрикт, као што нам је познато, дао је много одличних ротара, који својим необично вредним учешћем у интернационалном ротарском раду чине част вашој земљи и вашем ротари-дистрикту. Ротари су много допринели те је ваша земља и у иностранству представљена у лепој светлости. Ми имамо пуно разлога да будемо благодарни ротарима који су својом преданом делатношћу пронели добар глас о вашој земљи и послужили као беочуг разумевања и пријатељства са људима других ближих и даљих земаља. У ове пролетње дане сједнњују се ротари свих дистриката на сличним скуповима, као и ми овде, а сваке недеље у току целе године састаје се приближно око 200.000 ротара расподељених у 5.000 клубова да би добили нове силе и импулсе за даљи благородни рад у корист своје браће — људи у своме граду, у својој земљи, што и јесте задаћа ротара.

амислите пред собом на тренутак географску карту света и ви ћете опазити да у истом тренутку, кад средњеевропско време показује 12 (дванаест) часова, у Чикагу је 5 (пет) часова у јутро, у Аргентини и Бразилији 7 (седам) часова, у Јужној Африци 13 (тринаест) часова, у Јапану и Средњој Аустралији 20 (двадесет) часова, у Финској и земљама с њом пограничним 13 (тринаест) часова, За неколико секунада прелети наша мисао из једне ротарске земље у другу, из једног ротари-дистрикта у други. Ми тиме добијамо конкретну претставу о нашем покрету, који обухвата сав свет, о непрекидном и сталном раду ротара, о коме ми са пуним уверењем можемо рећи да сунце

(2)