Jugoslovenski Rotar

Petrović održao је vrlo lep govor u kome je pohvalio naš dosadanji revnoz stan rad, koji je uvek težio za što savrz šenijim ostvarenjem rofarskih ciljeva u nesebičnoj službi drugome. Zahvalio se па dosadanjoj potpori članova moleći ih da novu Upravu sa još jačim radom pot: pomognu i omoguće joj da nastavi i doz vrši ona dela koja je stara Uprava otpotela. Predaje Ceki¢ bratu Kosti sa Zez ljom da njegov rad urodi još većim uspehom nego što se do sada postiglo.

Dr. Kosta Grguroy u dirljivom govoru ističe neumoran i koristan rad br. Ме lenka koji je ne samo sa mnogo takta nego i sa mnogo rada i znanja uspeo da ostvari u klubu onu atmosferu koja je neophodno potrebno za ispravno fumkz: cionisanje klubskog života i stvaranja, te u znak pažnje i ljubavi svih članova, predaje mu zlatnu značku kluba uz bu: ran aplauz članova. Po tome je izneo svoje sugestije glede movog programa moleći razne odbore da svoje predloge do konca letnjih ferija spreme.

11. VII. Brat Ivan Kristoforović je u vrlo interesantnom predavanju prikazao aktuelne probleme u raznim zemljama. Jugoslaviju danas svakako majviše interesuje zetva, njen prinos i unovčenje zetvenog viška, Upoređuje praktično formiranje cena dekretovanog sistema sa slobodnom trgovinom. „Dalje iznosi izvesne refleksije iz života amerikanskih klubova. Amerikanci posle dnevne buke motorizovanog Života oduSevljeno odlaze na klubske sastanke, da u miru i možda beznačajnim pitanjima i disku: siji provedu zadovoljno u rotarskoj ideologiji. Najzad iznosi razna gledišta i citate iz manjinskog pitanja, jer o maz njima u poslednje vreme govori ceo svet, a br. Muller je prikazao ratnu psi hozu koja vlada u pojedinim državama. Teme su bile kratke i iz raznih oblasti problema da se braać u toj vrućini ne bi suviše zamarala. I pored toga refez renti su nagrađeni Zivim aplauzom za njihoy vrlo zanimljiy prikaz.

18. VII. »Malo nas je ali smo slozni« veli brat pastpretsednik, jer se veliki deo braće malazi u banjama. I pored toga br. Gerner održao je za sve nas najaktuelnije predavanje »O situaciji na tržištu drva«. Prikazao je razvoj ponude i tražnje, izvoz kao ı potrebe raznih tržišta sa konkluzijom da se. moze oče: kivati dalnji pad cena gorivog drveta. Buran aplauz bila je nagrada za ne samo ovaj lep prikaz nego i na vest da ćemo našu zimsku potrebu u drvima pokriti

94

sa nešto manje para nego u prošloj goz dini. Brat Zwirschitz obavestio nas je o radovima oko rekomstrukcije ovdašnje električne centrale, njezinom radu i Orz ganizaciji, što su braća sa velikom paz gnjom saslusala i brata Karla nagradila pljeskanjem.

25. VII. Brat Dr. Grguroy pretsednik vratio se svež i zdrav iz Rogaške Slaz tine, te je preuzeo duznosti pretsednika, ali su još ostala braća još uvek na od: moru i tek će se frekvencija avgusta nešto pojačati. Usled toga je i rad udez šem više prema kraćim referatima. Tako je br. Dr. Blazevac referisao o novim propisima. o sticanju pravoyvlasništya nez kretnina u pograničnoj zoni, a brat Muller pak govorio je o ulozi avijacije, Awgusta meseca će drugi deo braće da se malo odmori i za septembar se već priprema rotarska mašina da krene puz nom parom.

SPLIT. Redoyviti sastanci drže se preko ljeta na Bačvicama, u bašti Pansiona Matić.

Treći sastanak mjeseca jula održan je u Kaštel Kambelovcu kao »ladies-night«.

Dne 18 jula stara uprava predala je dužnost novoj, na uobičajenom mjestu t. j. na terasi ville dosadašnjeg pret: sjednika br. Katalini¢a, koji je tom prigodom osvrćući se na rad u klubu, rez kao među ostalim: »Rotarstvo je u miz nuloj Sodini prošlo kroz teško iskušenje: nestalo ga je u Italiji, uguSile su ga pri like u Čehoslovačkoj; na mnogim straz nama pokolebana je vjera u moral i u pravdu: malne cijeli svijet živi u zategnutosti i nekoj psihozi, koja trosi i slabi živce i muči dušu. Ali baš u tako teškoj atmosferi roftarstvo pretstavlja oazu mira i vjere: mi smo u njemu maz lazili i jedno i drugo«.

Na sastanku od 26 jula br. Mardesi¢ održao je referat o manevrima spasava: nja (ljudi) iz (postradalih) podmornica.

Naš klub je izrazio saučešće po je: dnome klubu u Americi, Engleskoj i Francuskoj prigodom katastrofe podmornica »Squalus«, »Thetis« i »Fenix«, a primio je od svakoga toplu i srdačnu zahvalnicu.

STARI BEČEJ. Život u klubu u me: secu julu je malo zastao, pošto su većiž nom braća na otsustvu. U toku meseca održano je 4 redovna sastamka, na kojima je postignuta prosečna frekvencija od 56.25%. Za sirotinju sakupljeno je Din 447.—. Br. Gospodjinjački Branko odr: žao je interesantno predavanje O svome