Jugoslovenski Rotar

Medjutim, kada sam malo bolje zagledao u pismo brata gu: vemera, uvideo sam, da postavljeno pitanje mije obična stvar i tek tada nisam znao odakle da počnem. Ali datu reč morao sam da otkupim i zato sam se, kao što sam napred rekao, potrudio da udovoljim želji brata guvernera. Osećam da nisam u potpunosti pogodio Želju i misli brata guvernera, te u koliko nisam pravilno shvatio i razradio postavljeni mi zadatak, molim brata guvernera i ostalu prisutnu braću, da me u diskusiji koja će sledovati, isprave i dopune.

Ja ću ipak, po starom receptu, da iznesem u kratkim potezima glavne dužnosti pretsednika Rotary kluba, pa ćemo iz kompleksa dužnosti izvući ono što je najvažnije; Ono Što pripada pretsedniku kao organu izvršne vlasti, ono Sto stvarno Cini pretsednika Rotary kluba pretsednikom.

Kod nas je uobiéajeno da se svake godine menja pretsednik kluba. Taj se izbor vrši pre distriktne konferencije, na tri meseca pre stupanja na dužnost nove uprave. Novoizabranom pretsedniku stvara se time mogućnost blagovremnog upoznavanja statuta, pravila i raznih uputstva u vezi sa njegovim novim polo: žajem u klubu. Prva njegova dužnost i pre stupanja na dužnost bila bi dakle, koristeći se medjuvremenom, temeljno upoznavanje statuta, pravila i smernica rotarijanstva; bolje upoznavanje člaz nova kluba; upoznavanje lično i upoznavanje sa njihovim radom u klubu i van kluba, u zvanju i zajednici. Dobro bi bilo da iskoristi ovo medjuvreme na izradi programa rada za iduću godinu kao i na razmišljanje o izboru pretsednika odbora i pododbora. Još tada, dakle, pretsednik treba da se pripremi za svoj delikatan i težak položaj. Ali ovako pripremljen, ličnim primerom, delovaće na ceo klub blagotvorno i autoritativno.

Na poslednjem sastanku juna meseca, zvanično, po statutima, počinje njegova dužnost. Medju prvim dužnostima koje ima da obavi jesu: odredjivanje, odnosno postavljanje pretsednika odbora i pododbora; bliže upoznavanje sa celim administrativnim radom u klubu: sa radom u sekretarijatu; sa blagajnom i svima financijskim pitanjima koja interesuju klub, kao i sa radom u odborima i pododborima. Izvršiće blagovremeno raspored rada, rasterećujući sebe izvesnih manjih obaveza, kako bi se om lično jače posvetio klubu i važnijim problemima u klubu. Ako bude uspeo da celu rotarijansku administrativnu mašineriju (kako ju je nazvao pastguverner brat Edo Marković) stavi u pravilan po: kret i bdi nad njenim pravilnim funkcionisanjem, njJeSov će posao uveliko biti olakšan.

Od ostalih dužnosti da napomenemo: uredno učestvovanje u radu kluba: lično pretsedavanje sastancima, prateći pažljivo svaku diskusiju, vodeći strogo računa da se diskusija vodi u duhu pravila i ne predje granice dozvoljenog prijateljskog razgovora i održa: vajući, u prijateljskom i harmoničnom radu, potrebnu disciplinu, bez koje nema ni reda ni rada; dalje: davanje sugestija za ekstenziju, otvaranjem nepopunjenih klasifikacija; eventualno učestvoz: vanje u radu odbora i pododbora; da strogo pazi na frekvencu u

111