Jugoslovenski Rotar

klubu« da neuredne članove, koji na sastanke ne dolaze iz ne: opravdanih razloga, opomene na vršenje jedne od važnih duž: nosti; po katkad i strožija opomena pretsednika, puna takta i u prijateljskom tonu, neophodno je potrebna, jer svima je nama poznato da su rdjavi primeri Jako zarazni.

Pretsednikova je dužnost još: da zastupa klub u svima pri: likama kad zato bude potrebno; da lično učestvuje na svima rotarijanskim sastancima i manifestacijama u distriktu: da uredno vodi prepisku sa guvernerom i ostalim našim instancijama vodeći naročito računa o izvještajima; da održava prijateljske veze sa obližnjim klubovima i stvara prilike za medjuklupske sastanke; da više puta godišnje organizuje sastamke sa sestrama i prijateljima nerotarima, vodeći pri tom strogo računa o gostima koji se pozivaju.

Ne bih želeo da vas i dalje zamaram nabrajanjem i ostalih dužnosti pretsednika rotari kluba; ima ih još. One su, kao što vidite, mnogobrojne. Ali dosta je i ovo; jer i sa manjim brojem dužnosti, položaj pretsednika bio bi delikatan i težak.

Iz svega napred navedenoga da se zaključiti: da je pretsednik Rotary kluba centralna ličnost u klubu. Sa ovim se u glavnom slažu i mnoga naša starija braća (naravno starija po godinama rotarijanstva). Slazu se, velim, mnogi u tome, da pretsednik Rotary kluba, zbog mnogobrojnih i delikatnih dužnosti, treba da ispunjava izvesne uslove; treba da je ličnost od autoriteta, ili kako bi se danas reklo, treba da ima kvalifikacije vodje.

Rotary klub po svome sastavu, po svojim ciljevima i zadacima, kao i po svojim metodama rada, izdvaja se od svih ostalih postojećih organizacija. U klub uglavnom ulaze vidjeni, istak-

Guverner Ing. Radovan Alaupović govori