Jugoslovenski Rotar

prema fome ni za javnost niti za navedena udruženja, alizato smo mi članoviklubaovdje da radimo. Ne sastoji se naša dužnost samo u tome, da preko odbora za zajednicu kao neka nadzorna vlast, samozvana i sama nametnuta, nagledamo, da li i kako rade kulturna, socijalna i prosvjetna udruženja i da dajemo inicijativu za osnivanje kulturnih, prosvjetnih i socijalnih udruženja i društava. Naša je dužnost daleko veća, da saradjujemou tim društvima i to ne kao saradnici u posljednjim, već u prvim redovima. Moramo nastojati, da aktivno saradjujemo u samoj upravi ftakovih društava. Јеdino u upravi možemo biti u stanju da vidimo, što je nezdravo u radu, što se propušta izvesti i samo tako možemo doprinijeti dobrom i ispravnom smjeru rada.

Saradnja naših članova sa pojedinim ovakovim udruženjima moze biti od goleme koristi baS radi toga, jer smo Clanovi Rotary klubova. Preko pojedinog našeg člana ima da postoji faktična saradnja čitavog kluba s takovim udruženjem, a to udruženje ne treba da zna za tu saradnju. Rotar, član ovakovog udruženja, ima izvijestiti svoj klub o radu tog udruženja, o njegovom nastojanju i o poteškoćama, koje priječe rad. Klub, kao što je Rotary klub i kakav on mora da bude, gdje ima najmanje 15 članova i to iz raznih zvanja s dotjeranim raznim sposobnostima i sa raznim materijalnim mogućnostima. može lako preko svojih članova pomoći dotićnome udruženju, da mu rad bude uspješniji.

Svaki naš Rotary klub donekle saradjuje s nekim ovakovim udruženjima, ali ta suradnja mora biti još veća. Jedino saradnjom svih članova u klubu možemo. doista uspješno pomoći našoj zajednici, jer samo tada će nam biti moguće, da provedemo jaku saradnju s opće korisnim udruženjima.

Teza је stvar s udruženjima javnopravnog karaktera, jer može biti slučaj, da nijedan član kluba nema prave veze s takovim udruženjem. Usprkos toga postoji mogućnost saradnje. U takovom slučaju treba prirediti aktuelno predavanje i pozvati na nj predstavnike takovog udruženja. Takav poziv ima se učiniti lično, a ne samo pismeno. Ako ti predstavnici dodju, može se i u predavanju i u diskusiji o toj temi dobro uticati u željenom smjeru na rad tog udruženja. Nesmije nas u tome odvraćati sumnja, da li ćemo uspjeti. Dužnost nam je da nastojimo, da uspijemo, i kad smo to učinili, udovoljili smo toj našoj dužnost.

Nas rotara imade brojčano malo, ali kao pretstavnici tolikih zvanja ima nas mnogo, a pogotovo dosta, da efekat našeg rada bude blagotvoran za zajednicu.

Tko je pristao da bude rotar; tko je svijestan svoje dužnosti služenja, taj je spreman na aktivan rad, pa će od takovog rada imati najveću moralnu zadovoljštinu.

Guverner zahvaljuje srdačno referentu i moli rot. Henrika Sabothy a, tajnika Rotary kluba Maribor da podnese referat »Rotarstvo u službi čovječanstvu«, Које je vrlo pažljivo saslušamo.

127