Jugoslovenski Rotar

skim stélom jeknuti poziv na roll-call i — uzalud ćemo kod svakos odziva čekati da se za tim javi prof. dr. Vladimir Pliverić. Ima jedna riječ da nitko nije nenadoknadiv. Moguće to vrijedi za kategorije svakidašnjega života, ali ne za duhovne. Velika, lijepa duša dr. Vladimira Pliverića nenadoknadiva je. Njega ne će biti više za našim stolom fizički, ali mjegov spomem bit će uvijek medju nama, jer u njemu Je Rotary klub Zagreb izgubio savrsenoga brata-rotara.

Slava prof. dru Vladimiru Pliveric¢u.

RAZVIJANJE ROTARSTVA

(Istorijska crtica)

Rotarski pokret započeo je nakon petogodišnjeg proučavanja sa strane utemeljača uveče 23 februara 1905 godine. Paul P. Harris, mlad odvjetnik iz Chicaga, sastao se je sa trojicom svojih prija: telja da se dogovore o osnivanju jednog kluba za poslovne ljude i stručnjake u svrhu međusobnog pružanja pomoći. Za nekoliko nedjelja klub je brojio 19 članova, izabraše društvene funkcionare i Rotary klub Chicago stupi u Zivot.

Potstican oduševljenjem koje je vladalo u prvom klubu, Paul Harris pokuša da osnuje Rotary klubove i u drugim gradovima. Prođoše tri godine dok se osnova drugi klub u San Franciscu. U toku od pet godina nikoše u 16 najvećih gradova Udruženih dr: žava Rotary klubovi.

U Rotary klubu Chicago razvile su se međutim neke ideje i smjernice koje su kasnije postale opće dobro svih Rotary klubova. Paul Harris dade klubu ime »Rotary«. To ime dobiše po prijašnjem običaju po kome su se sastanci vršili redom (u rotaz: ciji) u poslovnim prostorijama pojedinih članova. Utemeljitelj postavi princip klasifikacije po kome se može primiti kao član jednog Rotary kluba samo jedan zastupnik jednog tačno određenog zvanja. Kasnije su klubovi stali primati mlađe učesnike ili saz radnike svojih članova kao »obnovu članova«.

Kad je Rotary klub Chicago postao prevelik da bi se sa: stanci članova mogli vršiti u poslovnim prostorijama pojedinih članova, pade prijedlog da se članovi sastaju kod objeda ili kod večere.

Iz imena »Rotary« i iz zamisli »rotiranja« postala je značka rotara koja je bila najprije zasnovana u godini 1905. u obliku jednostavnog kola. Nakon različnih promjena razvila se u zupčanik, koji je bio godine 1924. proglašen zvaničnom značkom.

Prilikom godišnjeg kongresa Rotary u Portlandu, Oregon, u godini 1911, izrekao je u svome govoru Arthur Frederik Shelden iz Chicaga riječi: »He profis most who serves best« (Tko dru-

131