Jugoslovenski Rotar

ljaju oko održanja mira. Oni raznose širom sveta rotarske ideale, da bi upuz tili svet na dobro, da bi povratili uzaz јатпо poverenje i da bi vaspitali čovez čanstvo u duhu rotarskih načela. Govori o omladinskom pitanju i kaže да je omladina danas u lošijem položaju nego pre tata i duhoyno i materijalno, nema mogućnosti da svoje korisne misli ostvari. Možda je i to uzrok što je veći deo omladine skrenuo sa pravog puta i zaneo se fiktivnim sanjarijama, Sto svaz kako škodi društvu. U зуоте predavaz nju spominje da je zapazio i verskih predavanja o Hristovoj nauci na nekoz liko sastanaka.

Koncem meseca su se braća vratila u skoro punom broju pa je ma zadnjem sastanku bilo živo pričanje o raznim dogadjajima sa puta i letovanja. Za mez sec septembar smo se svi odmorili i okupili za ozbiljan i konstruktivan rad sa čvrstom nadom da ée nam ova goz dina jos plodnije uroditi nego ргозја.

SPLIT. — Na prvom mjesečnom saz stanku br. Dr. Pržić iz R. C. Beograd odrzao je kozeriju o nacional-socijalizmu u vezi sa kongresom praynika u Leipzigu i sastanka profesora pravnih nauka u Kielu.

Hrat Dr. Šoljan komemorirao je na drugom sastanku prof. Fagarazzi, prija: telja našeg kluba, valjanog profesora prirodnih nauka (fizike i kemije) na Državnoj realnoj gimnaziji.

Braéa Dr. Soljan, Gattin i Corak te gost prof. Seunig ispri¢ali su svoje doz Zivijaje na ribarskim i jedrilitarskim krstarenjima i na putovanju sjevernom, srednjom i južnom Dalmacijom i dali su nam sliku o ljepotama Jadrana.

STARA KANJIŽA. — U mesecu avz gustu održali smo četiri sastanka. Pošto su mnogi od članova na odsustvu, frez kvencija za ovaj mesec iznosi svega 55.26%. Sastanci su posvećeni u glav: nom drugarstvu a dana 9. o. m. održali smo medjugradski sastanak sa bratskim klubovima iz Subotice i Bačke Topole, koji sastanak je bio donekle porodiéni sastanak, jer je R. C. Subotica kumovao osnivanju R. C. B. Topole a ovaj pak osnivanju mašeg kluba. Oyaj medjugradz ski sastanak je uspeo u svakom pogledu te u mnogome je doprineo gajenju dru: garstva.

STARI BEČEJ. — U toku meseca avgusta još nikako nije se mogla razviti ona delatnost u klubu koja je bila predz vidjena, pošto su braća još većim dez

lom na otsustvu. Održano je 5 redovnih sastanaka sa prosečnom frekvencijom od 06%. Predavanja u toku meseca nije bilo, što je svakako prouzrokovala vez lika vrućina, kao i ofsutnost braće. Za sirotinju je sakupljeno Din 589.—.

SUBOTICA. — U foku mjeseca auguz sta održao je klub 5 sastanaka sa proz sječnom frekvencom od 66.25%. Dne 9. augusta odrzali smo medjugradski sastanak u Staroj Kanjiži s tamošnjim klu: bom, te bratskim klubom Bačka Topola. Sastanak je vrlo dobro uspio i pokazao važnost takovih sastanaka, na kojima se vrši upoznavanje rofara i tako omoguz Сије луЦа 1 čvršća povezanost pojediz nih klubova i dosljedno tome pojačana saradnja u promicanju naših ciljeva.

Veliku pažnju posvetio je klub spoljz no:političkim zapletajima, koji u svojoj složenosti prijete mašem najuzvišenijem fdealu Syjetskom Miru kataklizmom svega, Sto je dosele u pozitivnom smislu stvorio ljudski um, Isto tako pratili smo ŽiVO 1 sve etape uu rješavanju Hrvatskog pitanja i pozdravili Sporazum, kako vis dimo u njemu vanjsko i unutraSnje snaz ženje naše mlade ı drage domovine, ostvarenje širokih sloboda, meumrlog ideala našega naroda, te preduslov za kulturni, socijalni i ekonomski naprez dak. a kroz to oslobodjenje tudjih utiz caja. — Sve ovo ogledalo se kroz prez davanja, koja su održana u klubu. Brat pretsjednik Grabovae odrzao je predaz vanje: »Francuska revolucija gledana kroz prizmu rotarskih ciljeva« utvrdjuz juci, da mi rotari kroz naSe ciljeve strez mimo, da dovedemo do uskrsnuéa one tekovine Francuske revolucije, koje je pokopalo novo vrijeme. Brat Šokčić goz vorio nam je 23. augusta o temi: »Spoz razum pred potpisom i ostvarenjem«, dok je brat pretsednik u svom govoru od 30. augusta govorio: »Značaj Spora zuma«, utvrdjujući, da je do njega doz Slo rotarskim metcodama: povjerenjem, ljubavlju i sporazumom.

Klub se bavio i administrativnim raz doyima. Br. pastrizni¢ar Vitanovié podnio je iscrpan blagajnitki izvještaj za proteklu rot. godinu utvrdivši, da su klupski izdaci u toj godini iznosili po članu Din 1.055.05, u kojoj svoti nije sadržana naSa »Zimska akcija«, školo: vanje dvojice štićenika i pomaganje jez dne starice, kako su ovi izdaci vršeni iz posebne blagajne.

SUŠAK. — Tokom augusta održano je svega pet sastanaka. Frekvenca i tokom ovog mjeseca bila je ispod normale, buz dući da je više braće bilo otsutno radi

139