Jugoslovenski Rotar

Chile je isprva imao kao glavni artikal bakar, dok nisu otvoLe rudokopi salitre koja je tada postala glavni izvozni artikal

ilea.

Najvažniji eksportni artikal Perua bio je guano koji je pod konac 19 stoljeća iznašao “ miliona tona godisnje.

Pod konac 19 stoljeća počeo je dolaziti strani kapital u zemlju, isprva skoro isključivo engleski, tako je n. pr. u Argentini u god. 1378 bilo investirano 27 milijuna #, a to je iznašalo 90% sveukupnog stranog kapitala u Argentini. Trinaest godina kasnije dosegao je cijeli, samo u Argentini investirani strani kapital iznos od £ 167 milijuna, što bi u našoj valuti iznašalo 43 milijarde dinara. Gradnjom Zeljeznica u unutraSnjosti pod konac 19 stoljeéa produkcija 1 izvoz poljoprivrednih produkata i minerala silno su porasli. Naročito je Argentina svojom gradnjom Zeljeznica osvojila vodecu ulogu u izvozu cijelog kontinenta.

Juzno-ameritka trgovina karakteristi¢éna je po tome, Sto izmedu pojedinih republika ne postoji gotovo nikakav međusobni trgovački promet. Cijela vanjska trgovina Južne Amerike odvija зе 5 Еџторот i Sjevernom Amerikom. Izvoz pojedinih država sastoji se u glavnom od jednog ili dva artikla koji čine temelj njihovom ekonomskom razvitku, te je blagostanje svake pojedine republike ovisno potpuno od pronalaska tržišta za njezine produkte, kao i od postignutih cijena. S toga razloga je privreda Južne Amerike neobično osjetljiva na svaku promjenu svjetske kpolitike. Zato su dva važna dogođaja 20 stoljeća, svjetski rat i svjetska kriza 1929, doveli u pojedinim južno-američkim državama do velikih preorientacija privrede.

Glavne preorientacije privrede prouzrokovane su bile izumom vještačkog dušika i sintetične gume u Njemačkoj za vrijeme svjetskog rata, povecanom potraznjom petroleja te svjetskom krizom god. 1929.

Privredu Brazilije je vrlo osjetljivo pogodila fabrikacija sintetične gume u Njemačkoj, a djelomično i jaki razvitak novih gumenih plantaza u Holandskoj Indiji i na Malajskim otocima. Zbog toga je eksport brazilijanske gume katastrofalno pao. Dok je Brazilija do prije rata pokrivala najveći dio svjetskog konzuma gume, njen udio u svjetsko}j produkciji pao je poslije rata na 1°/o. Do syjetskog rata na prvom mjestu Brazilija, onda Ekuador i Venezuela pokrivali su gotovo cijelu potrebu kakaoa na svjetskom tržištu. Danas je zapadna Afrika sa 80%, a Južna Amerika samo sa 20% angažovana u svjetskom konzumu.

Brazilija je stoša nastojala izvoz drugih artikala pojačati, i to u prvom redu kave, zatim pamuka i voća. Dok je Brazilija do pred kratko rižu još uvažala, ona je danas, zahvaljujući Japanskoj kolonizaciji u blizini Santosa, produkciju riže toliko podigla, da je istu počela izvoziti.

Ali najvažniji eksportni artikal Brazilije je Кауа. "6 cjelokupnog eksporta kave iz Južne Amerike otpada na Braziliju koja je sa preko 60% angažovana u svjetskoj produkciji. Brazilija je radi toga, Sto je kava njen najvazniji eksportni artikal, uvela posebnu kontrolu produkcije. God. 1925 osnovan je u Sao

236