Jugoslovenski Rotar

sebi penziju. To se zlo dade ukloniti samo osiguranjem penzije pojedinih slojeva naroda putem uvadjanja obaveznog osiguranja penzije za sve staleze. — 12 XII brat Andjal se vratio iz Austrije i ispričao nam vrlo interesantne stvari O zaraéenoj drzavi, o Zeleznicama koje su noću skoro u mraku, o načinu snabdevanja raznim ceduljicama i O famošnjem raspoloženeju naroda. Brat Vujić pak govorio nam је о ргvrednim prilikama u Madžarskoj, o dirigovanom snabdevanju uvoznih artikala i o nestašisi izvesne robe. Pa opet stara pesma, svagde je dobro, ali je kod kuće najbolje!

21 XII velika radost u klubu, jer je danas zvanična poseta br. guvernera. Brat pretsednik dr. Grgurov pozdravio je toplim rečima br. guvernera, izložio je uglavnom stremljenja kluba po rotarskim ciljevima i na kraju zamolio je brata guvernera da u naš distrikt, pored međunarodnog služenja, zavede i služenje među našim narodom, da bi se

naš narod što više ujedinio na dobrobit

Kralja i otadžbine. Brat guverner je divnim rečima izložio dužnost služenja rotara, naročito u današnjim teškim угеmenima, a sa naročitim zadovoljstvom prima sugestije br. pretsednika, jer zaista smatra da treba svom silom poraditi na tome da se i najmanje nesuglasice i nesporazumi u našoj troimenoj porodici što pre uklone. Brat pretsednik je po tome predao br. guverneru poklon kluba, divnu sliku ovd. umetnika Milana Konjovića, dok je br. guverner predao klubu svoju sliku. Zatim je br. Kristoforović referisao o pojedinim fazama služenja naših članova u SsVOJim zvanjima i raznim profesionalnim ustanovama; br. Pavlović o našem služenju omladini, a br. Altmann o služenju kluba po III cilju, dok je konačno br. ing. Balog dao brzu fotografiju u proseku o radu u klubu i o radu pojedinih članova, što je izazvalo buru smeha. Celo veče ostavilo je dubok utisak na prisutne i na kraju je br. guverner Još zamoljen da pomalo ispriča o syoJim uspomenama i utiscima sa svoga putovanja po Americi, što su sva braća s velikim interesovanjem saslušala.

27 XII brat Miler referisao je o fazvoju naše privrede po svima fazama, a to je bilo vrlo zanimljivo obzirom na razvijanje prilika usled rata na zapadu i ratne psihoze uopće. Pošto su braća istog dana imali već jedan sastanak radi gajenja prijateljstva, i to kod br. Gernera gde je u odličnom raspoloženju čestitan br. Jovanu imendan od je-

344

danaest i po do 2 i po časa, to je br. pretsednik dozvolio da braća već u 10 časova mogu završiti rad u klubu, ostavljajući svakom bratu slobodu, da li će“ ići kući ili na post-miting.

SPLIT. — Spremao se međugradski sastanak sa Šibenikom i Dubrovnikom, koji se nije mogao održati zbog vremenskih nepogoda i drugih smetnji, a koje nije bilo moguće ukloniti.

_ Komemorirali smo br. dra. Branka Šenou, R. K. Zagreb i Edu Markovića, pastguvernera i člana R. K. Beograd.

U vezi sa Rusko-finskim ratom klub Je dao izraza svojim simpatijama za Tinski narod, koji je u rotarskom svijetu uvažen sa svojih građanskih vrlina i junaštva u odbrani slobode.

Br. Šoljan održao je predavanje »O postanku boksita«.

Klub je revno pratio rad u drugim klubovima i pretresao događaje u vezi s ratom.

Na karitativnom polju klub je podupro svojim doprinosom akciju za BHožićnicu, priređenu šegrtima

Odbor za primanje predložio je nekoliko novih članova za prijem u klub.

U odbor za »propagandu distriktne konferencije« izabran je br. Šperac.

STARA KANJIŽA. — U toku meseca decembra održali smo četiri sastanka sa prosečnom frekvencijom od 64.15%, što znači malo poboljšanje prema ranijoj frekvenciji. Sastanci su posvećeni uglavnom gajenju drugarstva. Brat Šefer Ernest je održao predavanje o novim poreskim izmenama, što je, obzirom na aktluelnost, pobudila veliko interesovanje medju članovima. Ма 500-om sastanku R. K. Subotica naš je klub bio zastupljen sa lepim brojem članova. Umesto uobičajene čestitke o božićnim praznicima, kao otkup iste, darovali smo za inventarne potrebe doma staraca u St. Kanjiži 1.000.— dinara.

STARI BEČEJ. — Tokom meseca novembra klub je održao 5 sastanaka sa postignutom prosečnom „frekvencijom od 83%. — Br. Balint je podneo zanimljiv referat iz trgovačkog života, iZnašajući da se u svakom slučaju pri sklapanju posla može osetiti ko je гоtar a ko ne. Jer sa rotarom sklopljen posao uvek daje zadovoljavajuću fazu iz koje se oseća rotarski duh. Br. Gospodjinajčki održao je zanimljivo predavanje o linijama »Maginot i Sigfrid«. U svome predavanju prikazao je veliki značaj ovih betonskih podzemnih tyrđava, koje igraju sudbonosnu ulogu kod