Jugoslovenski Rotar

zaraćenih sila na zapadnom frontu. Na trećem sastanku pala je odluka, da se za vreme gostovanja Narodnog Pozorišta Dunavske Banovine, naši sastanci održavaju sredom u mesto četvrtkom, pošto sredom nema pozorišnih pretstaха. — Br. Šuput je održao predavanje »Vazdušni rat u Nemačko-Poljskom sukobu«. Predavač je izneo objektivno stvarno sfanje obe zaraćene države iz kojeg se jasno moglo ustanoviti kako veliku spremnost nemačke vojne aVijacije, tako isto i nemarnost poljskog generaliteta, što je i dovelo Poljsku u današnji položaj. Ovo predavanje je sa najvećom pažnjom bilo saslušano od strane prisutnih. Klub je u toku meseca votirao svotu u iznosu od Din. 200.— za Rusku bolnicu u Pančevu. — Istodobno je pružio pomoć jednoj siromašnoj učenici ovdašnje gimnazije za yreme ove školske sezone po Din. 100.—o mesečno. — U sirotinjsku torbicu palo je Din. 738.—.

U toku meseca decembra naš prvi sastanak bio je posvećen medugradskom sastanku između R. K. Bačka Topola i R. K. Stari Bečej. Ovaj sastanak bio je iskreni dokaz bratstva koje rotari međusobno gaje, jer je od strane oba kluba bio dobro posećen, čime je pružio izvesnu svečanost. — Na sastanku su braća i sestre iz B. Topole došli autokarom. Pri ulazu u klupske prostorije naša braća su goste srdačno dočekali i poveli ih u trpezariju klupskih prostorija. — U ime našeg kluba goste je pozdravio sa dobrodošlicom naš pretsednik dr. Djurica Debeljački, dok je otpozdravni govor od strane bratskog R. K. održao br. Beniš. — Na istom sastanku veliko iznenađenje je pružilo prisutnima predavanje gdje. Marinković dr. Lengold Katarine, advokata iz Novog Sada, sa temom »Pravo glasa i za Žžene« U svome predavanju je sa puno razumevanja uz dobro poznavanje ženskog pola prikazala ovaj savremeni pokret. Ovo predavanje je imalo velik uspeh, koji je bio burnim aplauzom nagrađen od strane prsutnih. — Odlukom sviju članova našeg kluba upućen je dopis Odboru za Socijalnu Pomoć u Starom Bečeju, u kome su članovi kluba ponudili 5% svoga prireza u korist zimske pomoći ovdašnjoj sirotinji. — Klub je u toku meseca poklonio siromašnoj školskoj deci 20 ženskih i 20 muških kaputa u iznosu Din 5.400.—. Za sirotinju skupljeno je Din 630.50. — Ukupna frekvencija kluba postignuta je u toku meseca 87.50%.

SUBOTICA. — OdrZali smo 4 sastanka sa prosječnom frekvencijom od 68.72%. Sastanci su bili poglavito posvećeni proslavi našega 500. sastanka, a ujedno i desetgodišnjice od osnutka našega kluba. Uzeli smo velikom radošću do znanja, da će i brat guverner, odazivajući se pripravno našem pozivu, prisustvovati ovom našem rotarskom slavlju. Obzirom na teške prilike proslavili smo značajan datum 20 decembra skromno u prisutnosti bratskih kumovskih klubova Bačka Topola i Stara Kanjiža, dragog nam brata guvernera, te jugoslavenskog Paula Harrisa br. dr. Voje Kujundžića.

Sastanak je protekao dostojno i riječi brata guvernera ostaće nam nezaboravne. Brat dr. Palović, jedan od osnivača našega kluba, iznio je historijat osnivanja, istaknuvši, koliko je rad prvog rotarskog pionira u Jugoslaviji br. dra Kujundžića bio od značaja pri osnivanju našega kluba. :

Klub se intenzivno bavio pitanjem unutrašnje ekstenzije, te je glasovanje dalo povoljnih rezultata tako, da će se naš klub uskoro povećati trojicom primljenih kandidata.

U znak obilježenja našega 500 sastanka, a ujedno kao i otkup božićnih i novogodišnjih čestitaka, podijelio je klub humanim ustanovama, naročito onima, koje se staraju o djeci, iznos od Din 8.500.—.

SUŠAK. — Na sastanku od 6 decembra održana je komemoracija za preminulim bratom drom Br. Šenoom, članom R. K. Zagreb. Na sastanku od 20 decembra održana je pak komemoracija za tragično preminulim bratom Edom Markovićem, osnivačem našeg rotarstva. Tokom mjeseca održani su referati o zanimljivostima iz News Letters-a, ciriškog biltena, te japanskih klubova. Sastanak od 6 decembra, koji je padao baš na dan Sv. Nikole, održan je kao drugarski sastanak. Tokom mjeseca izgubili smo 2 člana, i to brata Viktora Cerića, koji je istupio iz privatno obiteljskih razloga, te brata dra Ivu Lipovšćaka, koji je preinješten u Karlovac. Brata dra Lipovšćaka u vršenju funkcija pročelnika odbora za služenje u klubu zamjenjiyaće brat Niko Rošić. Na sastanku od 20 decembra održao je brat ing. Rac vrlo opširno i zanimljivo predavanje pod naslovom: »Novi vodovod grada SuSaka u MartinSéicic«. Našim propagandnim članom za distriktnu konferenciju imenovan je brat ing. Lujo Rac. Prema zaklju¢éku plenuma od 20 decembra zapoéeée se sa danom 1 januara

345