Jugoslovenski Rotar

mesec med naše najuspešnijše: imeli smo dve važni in zanimivi ekskurziji in obakrat smo bili gosti dveh naših članov, brata Benka u Murski Soboti in brata Lipolda na Pohorju. Naš prvi sestanek v avgustu se je vršil kakor večina naših poletnih sestankov »izven«, i. s. na vrtu gostilne Balkan у Linhartovi ulici. Predavanja ni bilo, le brat Paljaga je poročal o svojem obisku pri Rotary klubu v Sušaku. — Drugi nas sestanek se je vršil zopet »pod domačo streho«. Službeni del sestanka je bil tudi tokrat kratek, določili smo spored naslednjih dveh sestankov, nato pa nadaljevali prijateljski pogovor na običajnem potsmeetingu. — Tem daljsi je bil potem naš tretji sestanek, saj je trajal od štirih popoldne do petih zjutraj. Vršil se je v srcu plodnega Prekmurja, pri naSem bratu Benku u Murski So-

boti. Popoldne sta nam brat Benko

in njegov sin razkazala svojo tovarno mesnih izdelkov, koji je vzorno in obenem пајуесје podjetje te vrste v Sloveniji. Nato smo si v druzbi doma¢éinov ogledali Mursko Soboto, zve¢er pri meetingu pa je predaval brat Benko o razvoju in delu svojega podjetja in o industriji mesnih izdelkov v Jugoslaviji sploh. Sestanka so se udelezili tudi predstavniki oblasti ter kulturnih in gospodarskih krogov iz Murske Sobote. — Nas zadnji sestanek tega meseca se je vrsil na posestvu naSega brata Lipolda pri Sv. Martinu na Pohorju. Pred sestankom smo si ogledali »Po¢éitniski dom Kraljice Marije« pod vodstvom članov uprave »Društva za zdravstveno zaščito otrok v Mariboru«, ki vzdržuje to vzorno človekoljubno postojanko. Ма sestanku pri bratu Lipoldu nam je пајргеј родаја sestra Lipoldova, ki je predsednica omenjenega društva, idejno ozadje ustanovitve in dela »Potitni¢kega doma«, nato pa je predaval g. dr. J. Vrtovec, Sef Zdravstvenega doma v Mariboru, o razvoju, ureditvi in delu »Počitniškega doma«. Pri tej priliki je priniskega doma« 2.163.— Din. — Okonase Rotarske mize v Rogaski Slatini so se ta mesec kaj pridno zbi-

speval klub za vzdrzevanje »Po¢citrali bratje iz mnogih jugoslovanskih Rotary klubov. Sestankov, ki so se vršili redno vsak petek v hotelu »Aleksandrov dom«, se je udeležilo več rotarjev iz raznih klubov.

NIŠ. — Ma da je frekvencija bila slabija usled letovanja mnogih članova kluba, klub je radio normalno i sa lepim rezultatima. Referat je održao br. Sotir Živković pod »Arčaršijev Slučaj«, a br. Nikola Petrović je referisao o interesantnim opaskama na ovdašnjoj pijaci Zitaricama, koje su tretirane s rotarskog gledišta. Br. Ing. Bogoljub Milošević Je podneo referat iz zvanja, zatim je održao predavnje pod »Suptina i metode služenja u zvanju« i »Naša privreda i kretanje cena u današnjim danima«. Isto tako referisano je iz Biltena iz Zuricha i o radu ostalih bratskih klubova. Prevedena poruka pretsednika R. I.

OSIJEK. — Uslijed otsutnosti većeg broja braće održani su sastanci u mjesecu kolovozu u znaku ljetnih ferija. Predavanje održano je svega jedno. Brat Krešić prikazao nam je situaciju na našem tržištu gorivim drvom osvrnuvši se pri tom osobito na bojazan širokih masa, da bi u zimi mogli ostati bez ogrjeva. Sa dopusta vratio se br. dr. Milan Čačinović 1 preuzeo predsjedničke dužnosti. — Br. Galovae boravio je zvanično u Njemačkoj. Nakon povratka referirao nam je iscrpivo o svojim utiscima u ovoj zaraćenoj državi.

PANCEVO. — U mesecu avgustu održata su četiri sastanka, koji su bili posvećeni drugarstvu bez naročitog rada jer je veći deo članova bio na odmoru. Drugi sastanak održat je zajedno sa bratskim klubom Zemun, a na kome su prisustvovale i sestre. Veče je provedeno u srdačnom bratskom raspoloženju.

PETROVGRAD. — U mesecu avgustu održali smo četiri redovna sastanka. Obzirom na letnji odmor

95