Jugoslovenski Rotar

vao. O razvoju naše narodne privrede referisao je rot. Miler na osnovu statističkih podataka Narodne banke, dok nam je rot. Kristoforović pružio prilike da po malo okusimo narodni hleb mešan sa kukuruznim brašnom. O Danskoj je održao vrlo lepo predavanje rot. Altman, pa su se braća predavačima uvek odužili aplauzom za njihov trud i lep prikaz aktuelnih problema. Pored toga braća su punom parom angažovana u organizovanju zimske pomoći i opravdana je nada, da će ona i ove godine imati ogroman uspeh, iako su prilike mnogo teže i broj nezbrinutih mnogo veći od prošle godine.

SPLIT. — Odana je počast uspomeni bivšeg br. ing. Reljića Stjepana a njegovoj udovici, koja je zapala u nevolju, prisko¢cio je klub u pomoć sa svotom od 1.000.– dinara.

Održani su referati iz rotarskog života, iz zvanja, o aktuelnim događajima u svijetu.

Dne 27 XI proslavljen je 500-ti sastanak sa rotarskim „sestrama. Zbog vanrednih prilika u svijetu i u našem gradu, proslava je bila skromna, bez uzvanika. Na tom sastanku održano je ideološko predavanje o rotarstvu. Današnjica diže vrijednost osnovnim načelima rotar–stva, a njihovo ostvarenje donijeće žudno iščekivano prijateljstvo među narodima, bazirano na poštovavanju svakog čovjeka koje bilo rase ı svakog zvanja, koje se vrši u duhu dobra i služenju dobru. Trenutačne nevolje u svijetu, moć sile i ubilačkog oružja, neće uzdrmati vjere u čovječanstvo: svijetom će opet zavladati rotarski ideali. Narodi će opet Živjeti po zakonima pravde i načelima etike u velikoj svjetskoj zajednici mira, rada i blagostanja. Za bitoljske žrtve darovano je 500.– dinara putem br. kluba u bombardovanom gradu, kome su izrazene bratske simpatije i saučešće.

Odlučeno je da se uredi album fotografija osnivača kluba te bivših i sadašnjih članova.

Frekvencija 90.98%, a 12 članova 100%.

Sabrano za 495.50 dinara.

karitativne svrhe

STARI BECEJ. — U mesecu novembru odrzali smo 4 redovna sastanka sa postignutom frekvencijom od 65.64%. — Rot. dr. Galambos je odrzao referat o uspehu, koji je Zitarska Zadruga postigla, nakon Cega iznosi bilans Zadruge, koji pokazuje zadovoljavajuće rezultate. Ро inicijativi rot. Vulanovića, klub je poslao nastradalim Bitoljcima od bombardovanja putem administracije »Politike« iznos od Din 1000.-. Klub je poveo zivu akciju, da bi mogao ispuniti jednu od svojih ciljeva, i to, da i ove zime odene izvestan broj siromašne školske dece, koje čini svake godine od svoga osnutka. Za sirotinju priloženo je u toku meseca Din 402.-.

SUBOTICA. — U novembru održali smo 4 sastanka sa 70.33% frekvencijom. Vjerujemo, da će ova frekvencija biti viša s razloga, što od jula nemamo vijesti o rot. Schregeru, koji se nalazi u Londonu i koji uvijek redovito posjećuje sastanke tamošnjeg kluba St. Pancras.

Na vojnoj vježbi bio je u toku novembra rot. dr. Ernest Diamant.

Naš bivši redoviti, a sada počasni član Rosenfeld prisustvovao je našem sastanku od 6 novembra ı tom prilikom podario iznos od Din 1000 time, da se raspiše na Pravnom fakultetu jedna nagradna tema iz oblasti rotarstva. Nagrađenu temu imade pisac-student procitati na naSem sastanku u drugoj polovici februara, koji ce biti posvecen osnivanju našega pokreta. Na samom sastanku isplatit ćemo nagradu. Ova će se nagrada dijeliti svake godine do daljnjega.

Osim toga raspisao je klub dvije nagrade za Svetosavsku proslavu 1 to od Din 1000 i Din 500 pod naslovom »Nastojanje medunarodnog prava na suzbijanju i humaniziranju rata«.

Postradalima u Bitolju od bom-

213