Mladi borac

ИЗ РАДИОНИЦЕ ЏАКОВА

Радници фабрике џакова у М. такмиче се у прикупљању помоћи за наше рањенике. Они су у току ове недеље предали 190.000. дин. у новцу за рањене другове. Само с једне приредбе сакупнли су 130.000. дин., а остали новац је добровољни прилог од њихове недељне зараде. Поред тога радници улажу много труда да повећају и убрзају производњу. Они су за непуна три дана оспособили малу машину за производњу осветлења. После 25 дана преданог рада пуштена је у рад и парна турбина, која је омогућила рад многих радионица и надлештава у вароши и млинова, који дано-ноћно мељу за војску. После кратког времена прорадила је и предионида, у којој већ данас ради 30 радника и радница. У предионици се нарочито истичу радннце-омладинке Сирана Вартабедијан, Миланка Илић и Веоа Чанак, Koie избацују по 400 кг. vnpe-

деног канапа за осам часова радног времена. Такође се истичу својим радом омладинци Христивоје Влајић, Илија Граорац и Илија Василић који секу и припреме за уцредање 1.600 кг. хартије дневно. Вредним заузимањем Цветковића и Таорђевића, оспособљене су три машине за шивење џакова, те данас шест радница сашије на њима дневно по 200 сламарица и 500 џакова, Омладинац-радник Аврамовић Благоје истакао се приликом оправке радничког купатила у са.мој фабрици. Он је за непуна четири дана опспособио 23 кабине за купање. У фабрици ради укупно 130 радника и они су пре неки дан основали свој синдикат. Поред тога радници имају свој одбор јединственог НОФ. и дилетантску групу, која је прековременим радом лепо уредила свој дом културе. НА ПOВЛЕНУ

Пре неколико дана организована је нова акција омладинаца из среза ваљевског, који су отишли на Мравињце да би дрва, која се тамо секу, свлачили са Повлена до пута. За тај рад јавило се добровољно 65 омладинаца, који су подељени у петорке, а један део од њих стара се о спремању хране. Све петорке се такмиче међусобно и за сада се највише истакла петорка Младеновића Милорада из Златарића, са којим раде; Миливоје Лазић, Котарац Сретен, Мандић Анђелко и Милутин Матић. За прва два дана рада ова петорка Је по врло тешком терену избацила близу 13 кубних метара дрва. Поред ње су се истакле петорке Симе Расулића и Милана Марковића. Од појединаца најбоље су се показали на раду Младеновић Милорад, Сима Расулић, Милан Марковић, Милинко Николић, Александар Бабић и Милан Патријаревић. Од оних који раде на спремању хране, истакле су се другарице: Мирјаиа Димић, Вера Стефаиовић и друг Бора Филиповић. Поред рада, који траје 8 часова диевно, омладинци имају сваје састаике, на којима се претреса сам рад и где се преносе искуства са једне петорке иа другу. Из осталих срезвва ваљевског округа омладинцн су отишљи иа сеау дрва на Црни Црх.

МИЛОШ НОЖИЦА

ВЕЛИКА ДРЕНОВА

Омладвда Ве.шкв Дрвдовд узима активно учвшће на иодизању гвога мла и домовииа, аа екожзмскеи, шзлитичком и кудтурноа RO.T.y рада. У анцији »а пострададе крајеве и болиицу арикугзл.(гво Џ 1302 кг. кукуруаа, 597 кг. кремвдра, 34 мг. џаетЦг, 40 кг. еуеог меса, Ш ллт. млека, 175 ком. јаја, t§7 кг. куауса, §4 кг. врког лука, 43 кг. даоуља и 5 ком, пилића. Од одела је сакупљено: 17 ком. џемпера, 48 пари чарапа, 13 пари рукавица и 3 шала. Омладина Велике Дренове има радни батаљон еа 18% %павдв% квзи и»а 1206® радних ЧЗсбва. Ма сечу дрва отишло је више омладинаца. Културна група броји 15, члацрба, а ко.р, ?0 чданода и до сада су дали l'e. приредаба. У селу поСтоји и спорт кдуб и, шаходска секција. У раду се цајбоље одаздвају и најпожртвованије раде другарице: Персида Медељковић, Милена, Ступљанин, Дарннк? Чуљић, Рајна ‘ђулаковић, Радмдда вић. Омладиике су ce добровољно Јавиле да помажу једној мајди, чији је једдн син погинуо на положају, а. други се налазг. на сечи дрва. Тако омладина Велике Дренове радн на обнови и изградњи наше домовине и наше народне власти.

МИЛОВАН НИКОЛИ7

За наше рањене борце

Иако је околина Београда исцрпљеш п сама у много чему оскудева, нема нијед«ог околног села, које се није одазвало аа помоћ рањеницима. Чак се поједина села такмиче, које he дати већи прилог. И <свих села јављају се омладинке и омда динди да дају крв за рањенике, Такмичећи се са Пиносавом за прво мс•сто у срезу, омладинке Кнежевца радиле су ударнички целу ноћ, помажући чланицама АФЖ-а у шивењу кошуља и за седа •сати сашивено је 56 кошуља. Захваљујућ правилном схватању ове акције и повеза •ности сеоских организација, Врачар је дас највише за рањенике у београдском okov ту. 6 кола, претоварених разним стварима, •упућено је рањеницима. У такмичешу село Кнежевац је на првом месту.

РАДМИЛА МИЛОСАВЉЕВИЋ

Ударници села Кобиља

Чим су омладинци села Кобиља (срез расински) чули да су у Крушевац стигли рањеници, на заједничком састанку решили су да оду у планину и насеку дрва за болницу. У рано јутро, петнаест омладинаца кренуло је са секирама на раменима, са колима и воловима у сечу. Резултат сече био је 7 кола натоварених дрвима. При повратку омладинци села Кобиља, пролазећи кроз остала села, са поносом су ишли уз кола показујући осталим омладинцима како се ударнички ради. Тако су дотерали дрва у Крушевац и обишли рањене борце.

ОМЛАДИНА УБА

На Убу, услед ратних прилика и недостатка радне снаге, није се могло довољно повести рачуна о чистоћи појединих улица, тако да се у њима нагомилало доста ђубрета. Нарочито је био запуштен трг, који се врло ретко чистио. То, међутим, ствара услове за развијање разних епидемија, а нарочито тифуса, Омладинци на Убу су то правилно и на време уви;Дели и решили се да ту опасност отклоне, 20—30 омладииаца и омладинки није се устезало да се прихвати оваквог посла, вредно су прионуЛи на посао и за кратко време до тада нечнетн трг и улице би>и еу очншћени.

Ваљевска културна екипа

Окружна омладинска културна екипа округа ваљевског, која је до сада показат велике успехс на културном пољу, искористила је кратак одмор после повратка из Обреновца, да би, до сада запуштен, простор око „Дома културе“ у Ваљеву и претворила у корисну и плодну башту. Певачи, рецитатори, глумци, свирачи и свн остали чланови прихватили су се вредно ашова и настало је утркивање у риљању, све уз другарски смех и шалу. Није им било тешко нитн су се стидели tof рада. На Простору од око 500 кв. мет. биће засађено разно поврће.

Кукуруз се убацује у чардаке

Бугарски омладинци у селу Новом Кориту

Свима становницима нашега пограничног села Новог Корита десети фебруар 1945 остаће у драгој успомени. Враћајући посету омладини Новог Корита, бугарски омладинци и омладинке нз Салаша одржали су једну занимљиву културну приредбу, на којој је приказан „Камбуров", комад у пет чинова из живота бугарских партизана. Сала је била препуна и публика је у савршеној тишини пратнла извођење програма. Приредбу је отворио друг Мирко Павловић, учитељ из Новог Корита, истичући у своме говору значај зближавања и присне сарадње омладине наших братских народа. У име Бугара захвалио се на поздраву срдачним и топлим речима друг Ђорђе Димитров. Поред тога одржано је још неколико говора у којима је углавном истицана решеност да се очува и даље развије истинско братство наших народа са народом Бугарске, остварено у

заједничкој борби против фашизма Као узврат за поклоњену слику друга Тита, омладина Новог Корита предала је бугарској омладини слику друга Ђорђа Димитрова, једног од предводника бугарског народа у борби против фашизма. Приказани комад ~Камбуров“ врло је занимљив по својој садржини, али је доста тежак за извођење и захтева озбиљну глуму. Баш с обзиром на то тре'а нарочито истаћи одличну игру бугарских омладинаца, што показује са колико су они труда и озбиљности спремали ову приредбу. После комада отпевана је једна бугарска партизанска песма, па је затим друг Христо Георгијев Миленов говорио о борби бугарских партизана. Чист приход са приредбе бугарски омладинци предали су Команди места Андрејевтц као свој прилог и помоћ борби против фашизма. ДРАГИ ЈОВАНОВНЋ.

Омладина Босанске Крајине чисти један аеродром од снега

За другове на Црном Врху

Наши другови су отишли на Црни Врх. Они су пошли, свесни својих задатака и дужности. Ми се поносимо што су и наши другови стали у ред најбољих омладинаца Србије. Ми волимо своје другове и старамо се за њих. То доказујемо својом спремношћу, својим радом да им помогнемо, да им олакшамо рад. Организовали смо акцију за прикупљање прилога за другове на Црном Врху. Омладина је схватила своје дужности према својнм друговима. Радне чете при школским одборима УСАОС-а отпочеле су одмах са прикупљањем. Омладинци и омладинке школског одбора УСАОС-а при учитељској школи сакупили су: 7 шалова, 3 пара рукавица, 2 пара чарапа, 1 пуловер, 1 капу, 4 наушнице, 2 кг. саламе, пола кг. сувог меса, пола кг. чварака, 7 кг. колача и 40.765. динара. За тај новац они су купили одмах 50 кг. сланине и 1.200 коиада цигарета. Другарица Нада Јоковић спремила је сама цео један пакет. АФЖ Неготина помогао је ову акдију омладинаца са 9 пари вунених чарапа. Сеоска омладина се такође одззвала позиву за помоћ друговима на Црном Врху. Село Кобишвица дало је: 1 пар опанака и 100 кг. сувог меса. Ковилово: 12' кг. сланнне и 1 пар опанака. Браћевац: 4 кг. сланнне н 1 пар опанака. МИЛЕВА ЈАКОВЉЕВИЋ

Из федералних јединица

ПОДГРМЕЧ У селу Дубовицн у подгрмечком срезу састали су се претставници радне бригад* „Рајко Ћопић" н новске радне бригадв ,Милан Личина“. На савјетовању ј«, учествовало око 150 руководнлаца ових брнгада, члановн окружног одбора ЈНО<ђ-а а чланови срееког НОО-а зз Бвсанску Крупу. Поједине рздне једннице истакдв су се нарочито за време oee знме, када је због великог Снкјега био онемогућен сваки саобраћај. Омладн«{и су нз сдојин леђима преноснлн велике количин« намирннца и тако омогућилн снабајевање народа. У пожртвованом и самопрнјегорном раду истакла се нарочито крупска бригада, која је Ha својим леђима нренела вреко 6000 кг. жита.

ЛИВАЊСКИ СРЕЗ Хрватска омладнна општине Листани у срезу Лнано &ила је дуго времена авМ непријатељском окупацијом, тако да је rett недавно могла да формира свој радНИ батаљон. Чим је непријатељ преггјефаћ, омлздина је одмах цочела да се oprat«?зује и да ствара своје радне једнвицв. До* сад је омладина даЛа 3013’ раднии двна> У раду се нарочито исГакла радна чета села Рујана, која }е сама дала 9Ш радних дана, а од појединаца оиладинка- Ружа Брко, командир радне чете села Оџакгк Једна од највећих акција батаЉон® огн штине Листана бнла је преношење дука муниције на положаје, (ТАћШТ)

ДОПИСНИЧКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Псековац

26-11-1945 год. одржана је конференциia дописника округа лесковачког. На састанку је било присутно 93 дописника из штавог округа. Конференција је отпочела ■овором друга Милована Динића, члана шружног одбора УСАОС-а. Реферат о 10литичкој ситуацији дао је претседник Iкружног одбора УСАОС-а, друг Димирије Бјелица. После његовог реферата >азвила се жива дискусија, Реферат „Нешто о дописничкој служби' 1 фочитао је друг Вукоје Булатовић члан ■ кружног одбора УСАОС-а. У реферату е изнето неколико примера добрих и рђашх дописа, Подвучено је да дописи на-Iих дописника не треба да буду општи, ећ конкретни и прецизни. Нарочито је подвучено да дописе треба слати брзо и на време. Дописници морају да одржавају тесну међусобну везу и да се помажу.

Крушсвац

У свим срезовима округа крушевачког одржане су конференције дописника за омладинске листове. Дописничка мрежа ]е била врло слабо развијена. Дешавало сб да по читава 4 месеца није долазио rtHjeдан допис о раду омладине. Разлог је лежао у томе што интелектуална омладина није показивала много интересоваша за развој наше штампе, а сеоски омладинци су се плашили да нм дописи неће бнти добри, те тако нико није писао. На конференцијама су исправљена многа гледишта и објашњен значај наше штампе. Омладинци су се интересовали о чему треба писати и какви треба да буду. дописш Дописници среза трстеничког отпочелп су такмичење ко ће послати вицјс дописа за недељу дана и чији he тописч бити бољи.

Rpoi 21

М.IЛ Д И Б0 Р А II

5