Narodna milicija

Вогрићоопћ КВЕЗТМТВ СВОТрАМС

O RADU I KORIŠĆENJU BIBLIOTEKA STANICA NM

- Svaka stanica Narodne milicije raspolaže sa izvjesnim brojem. vojnih, stručnih i političko-ideoloških udžbenika i knjiga. : • |

Dobar dio ovih knjiga stanice primaju od svojih uprava Narodne milicije, ali to ne može zadovoljiti sve potrebe struслов, političkog i kulturnog uzdizanja pripadnika Narodne milicije.

Priroda službe u Narodnoj miliciji zahtjeva od milicionara temeljito stručno, političko, vojničko i opče обгахоуаnje, jer inače nisu u mogućnosti да pravilno obavljaju svoju službu, niti se mogu snalaziti u svakoj situaciji na terenu.

Potrebno znanje i obrazovanje pripadnici Narodne milicije mogu steći ako pored završene stručne škole stalno proučavaju i čitaju dobre i korisne knjige, ne samo udžbenike koje primaju za službene potrebe ,već i sve ostale knjige, koje u velikom broju izlaze u našoj novoj Jugoslaviji.

Stanice su snabdjevene potrebnim udžbenicima za savlađivanje vojničkih predmeta koje treba proučavati 1 Van VrTGmena određenog za održavanje nastave. Stručne knjige, političko-ideološke i naučne, čiji je izbor ogroman, treba nabavljati na dobrovoljnoj bazi, zajednički od strane svih milicionara na stanici, jer broj onih knjiga, koje se nabavljaju iz državnog budžeta, nije u mogućnosti da zadovolji potrebe uzdizanja naših milicionara.

Zato svaki starješina treba da uloži mnogo inicijative i truda da opskrbi dobrim knjigama svoju stanicu. S druge strane sigurno je da će svaki milicionar radc pristati na mali izdatak za nabavku knjiga obzirom na koristi, koje će od toga imati. 5

Prirodno je da svaka pojedina knjiga, bi!o da je dostavljena od strane pretpostavljenih, bilo da je poklonjena od pojedinaca ili zajedničkim sredstvima nabavljena, treba da bude zavedena u inventar stanične biblioteke, kako se ne bi zagubila ili nestala.

Bibliotekom treba da rukuje lično komandir stanice Na-

Мајор МОМИР ПРИНЧЕВАЦ

ЗАДАЦИ И ОСМАТРАЊЕ

Патролна служба Народне милиције се врши патролирањем по патролним рејонима. Командир станице као руководилац мора увек имати у виду да је патролна служба превентивна, па ће одређивати да се патролирају места и објекти нарочито у оно време, када је највероватније да постоји могућност нарушавања безбедности, реда и мира. Тако на пр. ноћу, за време елементарних непогода више се нарушава безбедност него иначе.

Безбедност се, као што знамо, нарушава у неким местима, чешће, а у другим ређе или никако. Због тога треба више патролирати онај део станичног подручја, на коме се безбедност чешће нарушава, па чак постављати заседе, које ће се одржавати у патролној служби.

Заседе у патролној служби треба одржавати када се укаже стварна потреба или када буде вероватно да се заседом може постићи жељени успех. Тако на пр. кад није искључена могућност ма каквог напада на државну или задружну имовину (крађе, разношење, пљачка, злонамерна паљевина и сл) у неком месту или на пољу, препоручљиво је да патроле у близини те имовине, а ради њеног чувања одржавају заседе, и то тада, кад се обично врше такви напади, а првенствено ноћу.

Одлуку да ли ће овој или оној патроли одредити заседу, доноси командир станице пошто претходно добро процени си: туацију односно околности које су од утицаја на ту одлуку. При прописивању заседе која се има одржати за време па тролне елужбе, командир станице ће место, време и трајање заседе одредити у патролном листу и то у колони у којој се прописује »патролни налог«. Не изгубити из вида да се трајање заседе у часовима увек додаје трајању патролирања, неког патролног или комбинованог патролног рејона.

Вођа патроле не мора одржати заседу баш на одређеном месту, које је назначено у патролном листу, кад за то има оправданих разлога, већ он може одржати заседу на неком другом месту, па чак и у друго време, али по правилу првобитни циљ и задатак заседе треба да остане исти. Кад вођа,

8

rodne milicije, koji pojedine knjige treba pojedincima da izdaje na revers, dok ih ne pročitaju i vrate. Naročito treba čuvati vojničke i stručne udžbenike, koji se primaju u određenom broju, kako isti ne bi došli u tuđe ruke, jer su vojničke i stručne knjige strogo službenog karaktera i nisu namjenjene javnosti. Dosada je bilo dosta propusta u ovom pravcu i mnoge su knjige uslijed slabe kontrole i nedovoljne evidenjice zagubljene. Pri predaji i primanju dužnosti od strane komandira stanica Narodne milicije treba uvek prekontrolisati, da li su sve knjige na licu mjesta kako bi za njihov nestanak odgovaralo lice, čijim se je propustom ovo desilo.

Ako se knjige uredno zavode u inventar biblioteke, onda je kontrola lakša. Šefovi uprava Narodne milicije treba pri pregledima stanica da povremeno obave i kontrolu knjiga po inventaru, a isto tako pri dolasku komandira stanice u upravu treba da povremeno sravne svoj inventar biblioteke sa staničnim. Inventar biblioteke treba uredno voditi. Knjige se podele po grupama — opšta, stručna, vojnička, ideološko-politička i beletristička grupa. Za svaku grupu knjiga rukovodilac stanične biblioteke treba da predvidi određen broj stranica u inventaru za cijelu godinu. Knjige jedne grupe se uvode na inventarskoj stranici dotične grupe onim redom kojim ih dobiva stanica Narodne milicije. Knjige se ne smiju posuditi na čitanje a da se ne zaduži lice koje je tražilo knjigu Takođe treba odrediti rok u kojem se posuđena knjiga mora vratiti. Potrebno je voditi strogo računa da se knjige neoštećene vrate, a za eventualnu oštetu knjige ili gubitak, da je nadoknadi posuđivač.

Korisno je čuvati u biblioteci sve brojeve listova i časopisa, sređenih po godinama kao na pr. »Borbu«, »Narodnu miliciju«, »Narodnu armiju« itd. Komplete ovih listova i časopisa treba koncem godine ukoričiti.

· Tim putem širićemo knjigu među pripadnike Narodne milicije, obezbjedićemo njeno pravilno korišćenje i izbjećićemo traganje za mnogim knjigama koje su već davno rasprodane.

У ПАТРОЛНОЈ СЛУЖБИ

патроле користи ово право, дужан је да "авести командира станице због чега је тако поступио.

Ако са места заседе патрола не може да изврши постављени јој задатак, а ухвати неко лице да ликвидира, бандита, и елично, она ће из заседе извршити покрет или гољење користећи заклоне да се неби сткрила и тако себи олакшати или омогућити извршење задатка.

Патролирање треба комбиновати не'само са заседама него и са осматрањем. Осматрање у патролној служби се врши дању, као и за време ноћи кад се види (по месечини). Са неке узвишене тачке, одакле је велика и добра прегледност, патрола осматра околину оком, користећи и доглед, са циљем да открије и прати појаву и кретање сумњивих лица, криминалаца и др., како би тако уочене податке непосредно искористила за извршење свог задатка, или их путем везе пренела на друге натроле — односно органе са, којима сарађује на искоришћење. Кад се добро не види (ноћ, магла, шума и др.) место осматрања, патрола врши прислушкивање. -

Патроле врше осматрање као и прислушкивање самоиницијативно, али и командир станице треба да прописује осматрање у налозима патролних листова, тачно одређујући тачку са, које треба осматрати околину, време почетка и трајања. осматрања, које се као и трајање заседе додаје часовима патролирања. Ради изненађења, од чега у првом реду зависи успех, патрола на место заседе треба да дође неопажено. Уколико је раније примећена у близини тога места, проћи ће га, па се другим прикривеним правцем вратити мало доцније и одржати заседу. Ово упутство важи и кад патрола заузима место за осматрање, или ослушкивање.

Искуство нас учи да су заседе као и осматрање у патролној служби биле врло корисне. Комбиновањем патролне службе са заседама и осматрањем, односно ослушкивањем, можемо постићи више успеха у служби.